Biti među TOP 10 u IT sektoru i biti na tronu, svjedoči o tome da smo uspjeli da izgradimo kompaniju u čija se rješenja vjerovalo i vjeruje, kaže generalni direktor Prointera Bojan Vujić.

- Punih pet godina gradimo domaću kompaniju koja se može pohvaliti kvalitetom, kadrom i društvenom odgovornošću u poslovanju u kojoj zajednički stvaramo moderno i napredno poslovno okruženje. Ono što Prointer razlikuje od ostalih je činjenica da radimo na velikim projektima sa kakvima se ni stručnjaci u mnogim drugim kompanijama nisu susretali, da smo uspjeli da osvojimo  globalne tehnologije, prilagođavajući ih lokalnim potrebama i da smo uvijek davali i dajemo šansu svima da kod nas nauče ono što na nekom drugom mjestu ne bi imali priliku - ističe Vujić.

U analizu TOP 10 kompanija IT sektora koju je uradio poslovni portal Akta.ba, ušle su kompanije koje se bave proizvodnjom, odnosno računarskim programiranjem, izradom softvera, izradom i upravljanjem bazama podataka. Po ostvarenoj dobiti u 2019., na prvom mjestu našao se sarajevski Atlantbh sa 4,6 miliona KM, a odmah iza njih Lanaco sa 4,5 miliona KM dobiti u prošloj godini.

Analiza je pokazala da je 10 najboljih prihodovalo skoro 244 miliona KM, a procjenjuje se da IT industrija u Bosni i Hercegovini generiše oko milijardu maraka godišnje. Taj sektor bilježi i kontinuiran rast broja zaposlenih, na šta su u Prointeru posebno ponosni. Naglašavajući koliko im je kadrovska politika važna, Bojan Vujić ističe da je kompanija, uprkos krizi svjetskih razmjera, nedavno pokrenula novu kampanju zapošljavanja. 

- Pod motom ‘Pokreni karijeru danas’, na jedan sasvim drugačiji i inovativan način otvorili smo vrata za sve one koji žele da rade, uče i oprobaju se u vještinama koje nisu ni slutili da posjeduju. IT sektor, a prije svega naša kompanija, dokazao je da je branša koja nudi ogroman potencijal i nije vezana samo za ljude sa tehničkim zanimanjima.  Imate mnoštvo interesantnih pozicija u IT sektoru na kojima su, recimo,  ekonomisti, a koje mladi ljudi sa tom diplomom možda i ne razmatraju - kaže Vujić.

Naglašava da je Prointerov interaktivni oglas, osmišljen kao kreativni video u kojem svako sa svega nekoliko klikova može provjeriti je li došlo vrijeme za promjene u karijeri, imao veliki odjek i da je u kompaniju stiglo mnoštvo prijava za posao.

- To nas izuzetno raduje, jer su čak i ovako teška vremena pokazala koliko je važno da postoje IT kompanije koje posluju na domaćem tržištu i sa njim dijele i dobro i loše.  Pokazalo se, takođe, da je izuzetno važno graditi tim kojeg karakteriše spoj različitih znanja, vještina i sposobnosti i koji može da odgovori na sve izazove - ističe Vujić.