open-navfaktor-logo
search
Neobično tiho
Program reformi objavljen, u Sarajevu šute, u Banjoj Luci "razapinju" Dodika
Za razliku od prethodnih mjesec dana, pa čak i nekoliko sati nakon usvajanja dokumenta, danas, kada je Program dostupan svima, reakcija uglavnom nema. Bar ne iz dijela bh. opozicije čije su stranačke centrale smještene u Sarajevu
20.12.2019. u 19:18
get url
text

Program reformi, dokument koji je usvojen u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine 19. novembra i koji je sve do poslijepodnevnih sati danas izazivao burne rekacije u javnosti, a koje su uglavnom dolazile iz opozicionih stranaka u BiH, konačno je objavljen u medijima. Prema dostupnim informacijama, dokument je članovima Kolegija Narodne skupštine RS-a dostavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a potom je on objavljen i u medijima. 

Za razliku od prethodnih mjesec dana, pa čak i nekoliko sati nakon usvajanja dokumenta, danas, kada je Program dostupan svima, reakcija uglavnom nema. Bar ne iz dijela bh. opozicije čije su stranačke centrale smještene u Sarajevu, a koje su među prvime reagirale na odluku Predsjedništva BiH 19. novembra. 

Među prvima se tada oglasio SDP preko svoga potpredsjednika Zukana Heleza. Prije mjesec su, na neviđeno, iznijeli stav da se radi o "izdaji" i "kapitulaciji" pred Miloradom Dodikom. 

-Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, današnje imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH smatra svjesnim popuštanjem Šefika Džaferovića i Željka Komšića, koji su nauštrb državnih interesa popustili Miloradu Dodiku i svjesno zaustavili NATO put Bosne i Hercegovine - navodeno je u saopćenju SDP-a 19. novembra, nepuna tri sata nakon usvajanja Programa reformi. 

Tada su također naveli i sljedeće: 

-Očita bezuvjetna kapitulacija pred željama Milorada Dodika pokušava se zamaskirati sramotnim tumačenjima o slanju nakaradnog Programa reformi, umjesto ANP-a, u sjedište NATO-a.

Iz SDP-a i Naše stranke, primjera radi, oglašavali su se i na društvenim mrežama gdje su pojedini usvajanje Programa reformi nazivali "izdajom države". U zvaničnom saopćenju BH bloka, kojeg čine SDP i Naša stranka, tada su praktično naveli da im ništa nije jasno u vezi s usvojenim dokumentom te su postavili niz pitanja, između ostalog tražili i objavu Probgrama reformi. Zanimljivo, nakon što se danas ovaj dokument pojavio u medijima, u BH bloku - muk. Nema zvaničnih reakcija ni iz drugih manjih opozicionih stranaka. 

Reagirali su tek pojedini aktivisti i analitičari na društvenim mrežama. Očekivano, Miloradu Dodiku su opozicioni političari iz RS-a, uglavnom na društvenim mrežama, uputili kritike. Kritizirali su ga od momenta usvajanja Programa jednakim intenzitetom. Mediji bliski SDS-u i PDP-u ističu da se u dokumentu "ne spominje rezolucija NSRS-a o vojnoj neutralnosti". Dodik je ponovio kako Program reformi ne prejudicira članstvo BiH u NATO, dok iz opozicionih stranaka u RS-u daju izjave u kojima navode da taj dokument predstavlja put BiH u NATO. 

Jasmin Mujanović, politički analitičar i doktor filozofije sa Univerziteta York u Torontu reagovao je na Twitteru. On je ocijenio da su Dodik i SNSD "načinili ogroman ustupak ka pridruživanju BiH NATO-u".

-Dugo očekivani Program reformi koji je napokon omogućio formiranje vlasti u Bosni je konačno procurio u medije. Politički žargon na stranu, jasno je da su SNSD i Dodik napravili ogromne ustupke za pridruživanje NATO-u - naveo je. On, između ostalog, ističe i kako se vrlo jasno navodi u dokumentu da BiH ostaje pri ranijim odlukama, počevši od 2006. godine, a u kojima su jasne težnje zvaničnog Sarajeva ka članstvu u NATO savezu. 

 

Vojni analitičar Nedžad Ahatović na društvenoj mreži Facebook je naveo: "Pročitao sam ovo. Sad ga vi krstite kako hoćete, al' ovaj dokument u vojnom dijelu vrlo precizno definira sadašnju i dalju saradnju sa NATO-om". 

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, oglasio se na Twitteru. 

-Program reformi BiH konačno! Prvi godišnji plan koji ide u NATO. Dosta je zabluda, besmislenih izgovora i priča oko nekakve strategije,v ojne neutralnosti... BiH ide u NATO. Dodik Rusiju nasamario, slagao narod ali zašto izbrisa Republiku Srpsku!? Nema je, ne postoji u dokumentu! -napisao je Borenović. 

 

-BiH je predana poboljšanju odnosa sa NATO-om bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu s prijašnjim odlukama Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH u skladu sa ustavnim nadležnostima BiH - navodi se, između ostalog, u Programu reformi. 

To da će BiH o konačnom članstvu u NATO-u donijeti odluku je posve jasno odavno i radi se o uobičajenoj proceduri kroz koju su prolazile sve države. Što se prijašnjih odluka bh. institucija tiče, a na koje se dokument poziva, u njima je iskazana jasna težnja da naša država postane članica ovog vojnog saveza. 

 BiH je "prepoznala euroatlanske integracije kao jedan od svojih vanjskopolitičkih ciljeva", precizira se u dokumentu Program reformi BiH, a čiji je original pisan na engleskom jeziku, dok je prijevod koji je danas objavljen u medijima pisan na srpskom i ćiriličnim pismom. 

Podsjetimo, BiH će Program reformi dostaviti u sjedište NATO-a u Briselu dan nakon što bude kompletirano imenovanje Vijeća ministara. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.