open-navfaktor-logo
search
Posušje
Proglašeno stanje prirodne nesreće zbog požara na Čvrsnici
Zbog velikog požara koji već šesti dan bukti podno Čvrsnice u Parku prirode Blidnje, i koji se širi prema objektima, načelnik Posušja Ante Begić je na prijedlog Štaba Civilne zaštite općine Posušje proglasio stanje prirodne nesreće za ovo područje.
21.07.2022. u 12:39
get url
text

Požar je uzrokovao veliku materijalnu štetu na šumskom zemljištu, biljnom i životinjskom svijetu, rečeno je iz Ureda načelnika Općine Posušje.

Prirodnom nesrećom je obuhvaćeno područje mjesne zajednice Poklečani, a zadužuje se Općinski štab civine zaštite Posušje da rukovodi akcijama zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara na ugroženom području.

Jutros su dva helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su vodu zahvatali iz Blidinjskog jezera, nastavila s gašenjem požara.

Danas je u toku velika mobilizacija tako da u gašenju požara osim ljudstva iz Posušja pomažu ekipe iz Jablanice, Tomislavgrada, Gruda, Mostara, Širokog Brijega i vojska Oružanih snaga BiH, a jučer poslijepodne požarište su posjetili predstavnici Federalne uprave Civilne zaštite, Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva prometa i komunikacija, stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.