open-navfaktor-logo
search
Potpisan sporazum
Profesorima u TK od 1. januara plaće veće za 66 maraka
Predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja TK potpisali su danas sporazum sa Vladom TK, koji zaposlenima u prosvjeti garantira povećanje plaća od 6,5 posto od 1. januara naredne godine.
10.09.2018. u 12:10
get url
text
potpisivanje sporazuma Vlada TK i sindikati obrazovanja

Povećanje plaća zahvatiti će oko 6.500 ljudi zaposlenih u školama, ali i institucijama kulture koje se finansiraju iz budžeta, a provest će ga u djelo ona vlada koja bude kreirala budžet za narednu godinu.

- Ovaj dokument će obavezivati bilo koga ko bude u poziciji da planira budžet za 2019. godinu. U protivnom mogu uslijediti tužbe. U sporazum je ugrađeno i to da ukoliko budemo imali privremeno finansiranje da se se koeficijenti retroaktivno korigiraju, tako da će povećanje uslijediti od 1. januara - rekao je premijer TK Jakub Suljkanović.

On je priznao da se ne radi o povećanju i "plaći kojom se možemo hvaliti", ali da je urađno ono što je moguće.

- Plaća profesora u srednoj školi sada u prosjeku iznosi 984 marke. Nakon ovog povećanja prosječna plaća trebala bi iznositi oko 1.050 KM - rekao je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i kulture u TK.

Sporazum koji je danas potpisan i oko kojeg je progovarano dva mjeseca, podrazumijeva utvrđivanje platnih razreda i koeficijenata, a koeficijent za visoku stručnu spremu povećan je sa 2,32 na 2,47.

- Pored koeficijenata dogovorili smo povećanje minimalne plaće, uredbom će se regulisati napredovanje vannastavnog osoblja te stopostotni iznos naknade za porodilje - dodao je Terzić.

Ministar obrazovanja i nauke TK Zlatan Muratović potvrdio je da će za pomenuta povećanja u budžetu biti izdvojeno oko 6.195.000 KM.

- Ovo povećanje nije veliko, ali mi smo zadovoljni, jer svjesno smo da je to ono što možemo dobiti u ovom momentu - zaključio je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Sumedin Kulović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.