Profesorica Iza Razija Mešević: Blog sam pokrenula jer sam željela pobjeći od negativnih tema

objavljeno: 21.01.2018. u 22:00

Docentica prava, profesorica na Pravnom fakultetu u Sarajevu, gdje predaje čak četiri predmeta, predavačica na postdiplomskom studiju Univerziteta u Zenici, bila gostujući profesor na Pravnom fakultetu Univerzitetu u Istanbulu, lifestyle blogerica, zaljubljenica u književnost, putovanja, fotografiju, kuhanje...

Sve to je Iza Razija Mešević, rođena Gradačanka, ali ništa manje ni Sarajka, kako kaže...

Potekla je iz porodice intelektualaca, studirala je i magistrirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu, dobila stipendiju Max-Pnack Instituta za inovacije i konkurenciju, a doktorirala na Ludwig-Maximillians Univerzitetu u Munichenu.

Pronašli smo je u njenom kabinetu na Pravnom fakultetu. U moru obaveza, kojima joj je kaže, ispunjen gotovo svaki dan, ipak, rado je prihvatila razgovarati za naš portal.

Na početku, eksperticu za autorska prava, iz čije je oblasti izdala i knjigu, nismo mogli, a da ne upitamo, gdje je BiH trenutno, kada je riječ o zaštiti autorskih prava.

- BiH ima dugu tradiciju pravnog okvira, ali i realizacije i zaštite autorskih prava. Zadnjih godina, tačnije od 2010. stvari su se promijenile, a razlog je što je došla ozbiljna legislativna reforma u ovoj oblasti, tako da su, neke stvari, koje su do tada bile nedorečene, sa novim propisima, uređene. Borba jeste teška, ali pomaci su kontinuirani.

- Jako je teško nešto generalizirati, jer tu imate puno različitih oblasti, kao što su izdavaštvo, muzika, film. Svaka od tih oblasti ima neku svoju specifičnost, neke stvari funkcionišu, a neke ne. Sjetite se samo naših ulica od prije nekoliko godina, bile su preplavljene piratskim kopijama filmova, muzike. Danas se to rijetko može vidjeti. Ugostiteljski objekti plaćaju, emiteri plaćaju. Ono što je problem u čitavom svijetu, pa tako i kod nas, puno je toga dostupno online, a onda svi misle, ako je nešto tu, da ga smijete i uzeti i besplatno koristiti. Dakle, iako je negativan, nismo mimo svjetskih trendova...

Osim što je strastvena zaljubljenica u posao predavača, što uživa raditi sa mladima, što neprestano uči i nadopunjuje svoje znanje, Iza Razija poznata je još po nečemu, a baš po tome je posebna, zanimljiva i interesantna mnogima, jer nećemo baš često čuti da jedna univezitetska profesorica, koja studentima, između ostalog predaje, Osnove prava intelektualnog vlasništva, nakon završenog radnog vremena, vodi jedan lifestyle blog na bosanskom i engleskom jeziku.

Nazvala ga je "Darling it's Wunderbar", a odete li tamo pronaći ćete svašta, pregršt primjera, preporuka, savjeta o modi, kulinarstvu, uređenju prostora, zdravom načinu života, putovanjima…

- Sve je počelo 2015, a razlog je bilo moje trenutno stanje. Osjećala sam da me obuzima negativnost kojom je naše društvo bilo okruženo. U medijima su bile dominantne samo negativne teme i priče, iako iskustveno znate da ima toliko pozitivnih primjera u svim sferama društva. Odlučila sam to pozitivno primijeniti na sebi, a onda kasnije možda pomoći i drugima. Ubrzo je sve dobilo efekt grudve, sve se tako brzo počelo kotrljati i brzo naraslo. Ima puno posla, ali i puno zadovoljstva - kaže Mešević, a cijeli tekst o ovoj svestranoj ženi pročitajte na portalu Coolstyle.