open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Profesor sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu objasnio kako zaštititi ljubimce od visokih temperatura
Visoke temperature ne smetaju samo nama, nego i kućnim ljubimcima.
22.06.2022. u 20:04
get url
text

Psi su posebno ugroženi, kaže prof. dr. Denis Čamo sa Katedre za kliničke nauke na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

- Pse i mačke nikako ne bi trebalo izlagati velikim vrućinama jer nemaju klasičnu termoregulaciju kao i čovjek. Većinom te životinje akumuliranu toplotu odaju putem dahtanja i nešto kroz šape. Mačke se rijetko izvode vani, pa kod njih i nema nekih posebnih preporuka kako ih zaštititi na visokim temperaturama - dodaje Čamo.

Ističe kako bi pse tokom ljetnih mjeseci trebalo izvoditi vani ujutro rano i kasno poslijepodne kada temperatura zraka polako počinje padati.

- No i tada najbolje je birati hladovinu. Važno je znati da tokom dnevnih izvođenja vani ne dolazi u obzir bacanje loptica ili neke druge igre. Što se tiče tečnosti, veoma je važno da tokom cijelog dana imaju dovoljno čiste vode, a oni znaju koliko im treba. Kada je riječ o prehrani, najbolje ih je hraniti rano ujutro ili uvečer. Postoji zimska i ljetna hrana, koja u toplim mjesecima ne bi trebala biti masna. Zato savjet svim vlasnicima pasa, ukoliko im daju visokoenergetsku hranu, da to baš i nije dobra preporuka tokom ljeta. Ako je to hrana koju pas mora jesti, onda mu treba davati manje količine - kaže Čamo.

Profesor Veterinarskog fakulteta posebno je upozorio da pas tokom ljeta ne bi smio ni minutu ostati sam u automobilu.

- Ako je moguće, dobro bi bilo nikada ne stavljati psa u automobilu tokom velikih vrućina jer svaka vožnja u takvim uvjetima može biti kobna, a naročito ako ga samog ostavite. Ista situacija je i sa mačkom. Ukoliko se to ipak desi, prije nego što se dođe do prvog veterinara, psa treba rashladiti oblogama, prije svega stavljanjem hladnih obloga sa gornje strane vrata, oko prsa i na šape - objasnio je Čamo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.