Preporukom Naide Hota Muminović, ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, školama je upućena instrukcija da se ono povuče iz upotrebe.

VEZANI TEKST - Abudlah Gagić o DeziClor: Suludo je da je jedno takvo sredstvo bilo u masovnoj upotrebi u školama

Sporno i štetno sredstvo DeziClor za bazu ima natrij hipohlorit (NaCIO). Natrij hipohlorit sadrži kation natrija i hipoklorit anion. Također, može se promatrati kao natrijeva sol hlorovodonične kiseline. Ovo bezvodno jedinjenje je nestabilno i može se eksplozivno razgraditi.

- Suludo je da je jedno takvo sredstvo bilo u masovnoj upotrebi u školama. Navodno je riječ o donaciji. Zaista je besmisleno ko god je to uradio jer je izuzetno opasno koristiti tako nešto. Sredstva na bazi hlora uopće ne djeluju na koronavirus. Ako upotrebite previše tog sredstva, ubit ćete sve, ali strada i onaj ko je dezinficiran. Zbog pretjerane upotrebe hlora može doći do različitih upala kod djece. Čovjek može donirati svašta, a poslije stradaju nedužni. Ne treba nekritički prihvatati ni donacije – kaže za Faktor Abdulah Gagić, profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, čija je oblast izučavanje higijene koja uključuje i dezinfekciju.

Veliku odgovornost snose mnogi i jedno od ključnih pitanja koje postavlja pofesor Gagić jeste kako je DeziClor dobio dozvolu za upotrebu.

- Da bi nešto bilo korišteno, treba proći mnoge kontrole primjene. Gdje su rađeni testovi i ostalo što je neophodno da bi svako dezinfekciono sredstvo bilo u upotrebi. To je proces koji traje godinama. Krajnje je vrijeme da se primjenjuju sredstva koja su efikasnija i koja se mogu bez straha upotrebljavati. Ne znam koji su razlozi, ali su ona potisnuta u stranu – kaže Gagić.