open-navfaktor-logo
search
Popularno
Profesionalno fotografisanje vjenčanja u BiH od 200 pa do nekoliko hiljada KM
Cijene se kreću od 700 do 1.500 maraka, a u ponudi su razni paketi, fotografisanje cijelog vjenčanja, izrada photobookova, albuma, zavisi šta žele. Ove godine u trendu su planine i jezera, te mladenci žele da ih fotografišemo u tom ambijentu, pojašnjava Nuhanović
13.08.2019. u 21:58
get url
text
get url
text

Dan vjenčanja se smatra najvažnijim danom u životu, te se za taj svečani čin danima, mjesecima pa čak i godinama unaprijed vrše pripreme.

Mladenci taj dan najljepše trenutke provode sa najdražim osobama u svom životu i žele da početak zajedničkog života ovjekovječe i sačuvaju za sva vremena. U toj namjeri unajmljuju profesionalne fotografe koji fotografišu i snimaju vjenčanja.

Provjerili smo koliko košta fotografisanje vjenčanja, koliko su fotografi zapravo traženi i šta se nudi mladencima.

Haris Nuhanović iz Agencije MMS Studio iz Sarajeva ističe kako cijene zavise od toga šta mladenci žele.

{$galerijaFotografija}

- Cijene se kreću od 700 do 1.500 maraka, a u ponudi su razni paketi, fotografisanje cijelog vjenčanja, izrada photobookova, albuma, zavisi šta žele. Ove godine u trendu su planine i jezera, te mladenci žele da ih fotografišemo u tom ambijentu – pojašnjava Nuhanović.

Ističe kako nisu imali zahtjeve za nekim ekstremnim uvjetima i fotografijama.

- Uglavnom naši klijenti nas traže jer žele neku emociju, traže pozirane fotografije koje pomalo liče na modne fotografije – kaže Nuhanović, dodajući da su prošle godine mladenci željeli da skaču paraglajderom, ali im vrijeme nije dozvolilo te su odustali.

Ovaj studio radio od 2006. godine i ističu kako posla ima.

- Svake godine imamo sve više i više posla. Ali otprilike godinu unaprijed se rezerviše termin, petak, subota i nedjelja uglavnom. Ljeti je prava sezona vjenčanja, a zimi su uglavnom manja vjenčanja, ručkovi, ali svake subote ima vjenčanja – zaključuje Nuhanović.

FOTO: Agencija MMS Studio

Miro Babić, vlasnik Matrix studija iz Mostara, ističe da se kod njih termin za fotografisanje vjenčanja rezerviše i dvije godine unaprijed.

- Kod nas cijena fotografisanja vjenčanja ide od 600 eura pa u nedogled. To je neka klasika, fotografisanje cijelog vjenčanja, mali formati fotografija, nema uljepšavanja, obični album sa 250 fotografija. Ide se od mladoženje do mlade, onda navečer fotografisanje u sali. Kaže kako cijene idu i do 2.000 eura, zavisno od lokacije i zahtjeva, uz troškove putovanja fotografa – pojašnjava Babić.

Najčešće mladenci, ističe, traže fotografije iz Dubrovnika i na moru.

- To drugi dan fotografišemo i to je u odvojenom aranžmanu. Nismo imali nikakvih nerealnih zahtjeva – zaključuje Babić.

Fotograf Dejan Đurić iz Banje Luke kaže kako cijene kao i u svakom poslu variraju.

- U BiH možete naći fotografa za 100 ili 200 KM, ali i one koji rade za 2.000 maraka. To sve zavisi šta fotograf nudi i šta mladenci žele. Pretežno svi fotografi imaju već određene pakete pa onaj najosnovniji paket uključuje samo cijenu za fotografisanje vjenčanja, a drugi paketi imaju uključene i photobookove i/ili fotoalbume. A postoje i fotografi koji imaju samo jedan paket koji uključuju samo uslugu fotografisanja, bez mogućnosti uzimanja photo bookova ili fotoalbuma – pojašnjava Đurić.

Kaže kako je svako vjenčanje posebno i različito na svoj način.

- Tako i sami mladenci uvijek imaju različite zahtjeve. Mada, to se pretežno svodi na to da oni žele da se fotografiše nešto što je njima posebno drago ili da se fotografišu na nekim lokacijama koje su njima bitne –kaže Đurić.

Ističe također da je u posljednjih pet godina potražnja za fotografima, ne samo vjenčanja, uveliko porasla, a samim tim i ponuda.

- U današnje vrijeme svi žele da imaju najljepše fotografije sa najljepših lokacija za svoj dan vjenčanja – zaključuje Đurić.

Fotografi se mogu pronaći i na društvenim mrežama, te u oglasima, a cijene se uglavnom kreću od 300 do 900 maraka.

Neki fotografi nude i opciju fotografisanja na sat, pa tako prvi sat slikanja košta 200 KM, a svaki naredni po 100 maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.