open-navfaktor-logo
search
Vojni analitičar
Prof. Robert Barić: Rusija će nastojati potaknuti nestabilnosti u BiH i Crnoj Gori
Rusija će na svaki način nastojati potaknuti nestabilnosti regije Balkana, primarno u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kazao je vojni analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Robert Barić, komentarišući ruski napad na Ukrajinu i njihove taktike koje koriste u ratu protiv ukrajinske vojske.
20.03.2022. u 10:03
get url
text

- Ruska operacija usmjerena je na neutralizaciju Ukrajine. Prije početka operacije ruski čelnik Vladimir Putin je kroz insistiranje na provedbi sporazuma Minsk 1 i Minsk 2 želio postići federalizaciju Ukrajine. Do promjene strategije dolazi u septembru prošle godine kada se koncentriraju snage koje nisu dovoljne za kompletnu invaziju, ali mogu raditi upade u istočnom dijelu Ukrajine sa ciljem degradiranja ukrajinskih vojnih sposobnosti u tom području zemlje - istakao je Barić te dodao:

- Ali, sada je napravljena pogrešna procjena o slabosti predsjednika Ukrajine Volodomira Zelinskog i navrat-nanos je planirana kratka operacija do 48 sati samo lakim snagama, zauzimanje Kijeva i hvatanje političkog vrha koja je propala, a cijelo vojno planiranje je poremećeno. Kao odgovor na ovu situaciju, nakon operativne pauze pokrenuta je operacija rušenja ukrajinske vlade kroz zauzimanje istočnog dijela zemlje i slanje ultimatuma, jer ruske snage i dalje nisu dovoljne za zauzimanje i okupaciju cijele Ukrajine, što se mora ostvariti na svaki način. Kako se vojna operacija ne odvija prema očekivanjima, ruska strana je skinula sva ograničenja što se vidi po bombardiranju gradova.

Putina ne mogu srušiti ruski građani

Istakao je kako sadašnji podaci pokazuju da ukrajinske snage pružaju snažnu odbranu, te da ruske snage ne mogu zauzeti istočni dio zemlje, barem uz dosadašnji tempo napredovanja i snažnu ukrajinsku odbranu, a što je preduvjet za snažan ruski pritisak na Zelenskog da prihvati ruske zahtjeve.

Prema njegovom mišljenju, ruskog predsjednika Putina ne mogu srušiti ruski građani, kao što to procjenjuju neki analitičari na Zapadu.

- Putina ne mogu srušiti ruski građani, a ni oligarsi, osim njegovog najužeg kruga. Može ga zamijeniti samo Sergej Šojgu. Sa potpunom kontrolom medija, a to ruske vlasti uvode zadnjih nekoliko dana, većina Rusa zapravo vjeruje da oslobađaju Ukrajinu. Ali ako i bude zamijenjen, mislite li da će bilo koja ruska vlada prihvatiti uvjete Zapada za normalizacijom odnosa - rekao je Barić.

Napominje kako svijet još nije ušao u treći svjetski rat, kao što tvrde pojedini stručnjaci.

- Nismo u trećem svjetskom ratu, ali ovo je prekretnica po pitanju razvoja međunarodnog poretka, jer slijedi i sukob Zapada sa Kinom - kazao je ovaj zagrebački profesor.

Političke posljedice u regiji Balkana

Smatra i da će rat u Ukrajini izazvati ozbiljne ekonomske i trgovinske posljedice kako u Rusiji tako i u svijetu.

- Kratkoročno i dugoročno utjecaj će se svakako osjetiti. U svakom slučaju, ako se obustavi izvoz energenata i sirovina te hrane, Rusija zapravo nema šta ponuditi svjetskom tržištu. Ali i poremećaj u njihovoj isporuci sada će imati ozbiljne posljedice, posebno na području globalnih opskrbnih lanaca hranom - dodao je Barić.

Na kraju ističe da će dešavanja u Ukrajini ostaviti političke posljedice i u regiji Balkana.

- Rusija će na svaki način nastojati potaknuti nestabilnosti regije, primarno u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kako bi prisilila NATO i Evropsku uniju da interveniraju u regiji i time smanje pritisak na Rusiju - mišljenja je prof. Barić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.