To je kazao na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" koja je održana u online formatu o temi "Je li Bosna i Hercegovina iznimka - i ako jest, što su posljedice?".

Jović tvrdi da se često koristi pojam da je BiH poseban slučaj čak i kad se to radi dobronamjerno, kao u slučajevima kada se ističe da BiH treba što prije pristupiti Evropskoj uniji.

Smatra da je BiH dosta različita od drugih zemalja, ali da su i mnoge druge zemlje posebne i da je svaka država koja želi izgraditi identitet specifična. Iznimnost je normalana, naglasio je, te dodao da to ne bi trebalo biti razlog za isključivanje ili posebno tretiranje pojedinih zemlja.

- Hoće li BiH izaći iz "statusa quo" ne zavisi samo do građana, već i od stavova međunarodne zajednice, od kojih zavisi i "predaja" suvereniteta u ruke građana BiH - poručio je. 

Također smatra da između Sarajeva i Zagreba nije uspostavljen dijalog te da su veze slabije nego što bi trebale biti.

Predsjednik Asocijacije "Krug 99" Adil Kulenović smatra da je teško govoriti o BiH bez emotivnog patosa, posebno onih koji su preživjeli opsadu i razaranje Sarajeva, genocid i udruženi zločinački pothvat koji se danas pokušava pretvoriti u pravedan čin.

- Međutim, "status quo" je vrijeme bez trajanja i blokade državnog razvitka i hedonizam susjednih država se mora nekada završiti. Ne tražimo ništa više od onoga ZAVNOBIH-skog, da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, već da končao bude i bosanska - zaključio je Kulenović.