open-navfaktor-logo
search
Ima li razloga za brigu
Prof. dr. Karamujić o posljedicama globalne ekonomske krize: Inflacija u BiH može biti i do 10 posto
Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), u narednoj godini, kao posljedicu pandemije koronavirusa, možemo očekivati blagi rast inflacije na 1,31 posto.
02.08.2021. u 07:57
get url
text

VEZANI TEKST - Koja je procjena ekonomskog rasta BiH realna, optimistična MMF-a ili pesimistična Svjetske banke

Podaci ukazuju na to da se ne očekuje ubrzavanje inflacije i da će ona ostati uglavnom na niskom nivou. Održavanju niske inflacije, što je jedan od preduvjeta održivog ekonomskog rasta, doprinosi i postojeći aranžman monetarne politike u BiH.

- Sve su to predviđanja koja se baziraju na određenim pretpostavkama. Naravno da će BiH imati rast inflacije. Nekoliko je razloga za pojavu inflacije u svijetu, pa samim tim i u BiH. Ogromna novčana sredstva su ubrizgana u vrijeme kada je kompletna potrošnja u svijetu bila znatno smanjena.

Bilo je tu novca iz kreditnih linija, ali i znatan iznos iz primarne emisije, znači štampanje novca bez direktnog pokrića. Recimo, u Australiji su ljudi mjesečno dobijali državne pomoći u iznosu od 3.000 dolara, u Americi su slali čekove građanima na adrese... - kaže za Faktor prof. dr. Muharem Karamujić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. 

Naš sagovornik naglašava da je drugi važan faktor poremaćaj u transportu.

VEZANI TEKST - Karamujić: Samo dijaspora donosi strana ulaganja, BiH je premalo tržište za veliki kapital

- U vrijeme kada je pandemija bila na vrhuncu, transport morem, koji je najzastupljeniji u svjetskoj ekonomiji, doživio je udar. Mnoge kompanije su propale ili ukinule linije, a sada kada je zdravstvena situacija bolja i ekonomija se vraća u svoju kolotečinu, ne mogu odgovoriti potrebama tržišta.

Transport postaje traženiji i time skuplji, a on umnogome utječe na formiranje konačne cijene robe. Pa sada imamo situaciju da je građevinski materijal znatno poskupio, sirovine također, samo su cijene željeza povećane za nekoliko puta... - ističe Karamujić.

Zato ne isključuje mogućnost da inflacija u BiH bude i dvocifrena.

- Lako se može desiti da inflacija bude i 10 posto. Koliko to može biti dramatično za stanovništvo u BiH? Teško je reći, ali činjenica je da cijene hrane rastu maltene svakodnevno. Tome doprinose i špekulativne cijene nafte. Zavisimo od globalne ekonomije i čekamo njen odgovor na četvrti val pandemije i delta soj - riječi su Karamujića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.