open-navfaktor-logo
search
Klinički centar u Sarajevu
Prof. dr. Izetbegović: Prošireni kapaciteti Podhrastova, imamo 326 kreveta za Covid-bolesnike na Koševu još od marta
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu osigurao je 326 kreveta za Covid-pacijente na svojim klinikama, potvrdila je Faktoru prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a. 
27.10.2020. u 14:40
get url
text

- Mi smo još ranije na svim klinikama odredili po dvije sobe sa po dva kreveta za muškarce i po dva za žene. Na nekim klinikama i više. Dakle, KCUS daje ukupno 326 kreveta - rekla je Izetbegović. 

Osim toga, kapacitet izolatorija na Podhrastovima, koji je također u nadležnosti KCUS-a, proširen je u dijelu intenzivne njege. 

- Osigurano je dodatnih šest kreveta u intenzivnoj njezi Podhrastova, tako da ih sad gore imamo 17. Ukupan broj kreveta za sve Covid-pacijente na Podhrastovima je 112 - objasnila je Izetbegović.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva jučer je zatražio od svih bolnica da u roku od 72 sata stave na raspolaganje 30 posto kapaciteta za oboljele od COVID-19. 

- Mi smo i prije nego je to od nas zatraženo, zapravo jedini koji se u KS već sedam mjeseci bavimo Covid-bolesnicima, cijelu Kliniku za plućne bolesti Podhrastovi izmjestili i gore smo opremili prostor sa intenzivnom njegom za teške COVID-19 bolesnike i za najteže koji se u intenzivnoj njezi. Osim toga, na svakoj od 35 klinika koje se nalaze u KCUS-u odredili smo najmanje po dvije sobe sa po dva kreveta za njih. Dakle, razdvojili smo mogućnost prijema žena Covid-pozitivnih i muškaraca Covid-pozitivnih pacijenata kojima je neophodna usluga tercijarnog i sekundarnog nivoa - kaže Izetbegović te pojašnjava šta praktično znači prijem takvih pacijenata u drugim klinikama KCUS-a, a koje nisu izolatorij na Podhrastovima:  

- Ukoliko je pacijent Covid-pozitivan, ima čak i razvijenu Covid-bolest, mi takvog pacijenta ako je u stanju infarkta miokarda, odnosno srčanog udara, svakako prihvatamo. Nećemo nipošto odbiti takvog pacijenta, smjestit ćemo ga na Kardiološku kliniku u sobu izolacije. Određeni broj osoblja će raditi sa takvim pacijentom. On će dobiti uslugu koja je potrebna i nakon toga će biti smješten u izolatorij. Dakle, KCUS sve vrijeme, na svim klinikama mimo Podhrastova, ima pripremljene sobe za izolaciju. Od marta mjeseca 2020. godine KCUS na svim svojim klinikama, ovdje na Koševu, ima sobe za Covid-pacijente. 

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu jučer je osposobila 30 kreveta za Covid-pacijente. Kako su jučer najavili, sa Podhrastova će im biti prevezen određeni broj bolesnika, a kako bi se rasteretili kapaciteti za teže oboljele u tom izolatoriju. 

- Mislim da neki već jesu prebačeni kod njih, ali ne znam trenutno tačan broj. To su lakši pacijenti da bi se gore rasteretio protok kisika jer nam gore trebaju visoki pritisci kisika za respiratore i za neinvazivnu kiseoničku podršku - govori Izetbegović. 

Generalna direktorica KCUS-a kaže da je dobila i odluku premijera KS Marija Nenadića u kojoj se navodi da se nalaže puna mobilizacija ljudstva, opreme...

- S tom se odlukom slažem, na šta sam i sve vrijeme pozivala. Mi imamo oko 7.000 zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo i svi moraju biti ravnomjerno raspoređeni. Ovdje mi je interesantna tačka 2. ove odluke gdje kaže da, kada se napune Podhrastovi, da samo 30 kreveta u Općoj bolnici može biti za Covid-bolesnike, a oni su rekli da imaju 400 kreveta za najteže pacijente, pa mi to nije jasno, tako da ću pitati premijera o čemu se tu radi. Ali smatram da sve zdravstvene ustanove zaista moraju podnijeti teret, s tim što mi moramo nastaviti da pružamo hemoterapiju, hemodijalizu, moramo raditi sa pacijentima koji imaju maligne bolesti, kojima to ugrožava život, moramo raditi sve tercijarne usluge za bolesnike koji bi u protivnom umrli od neke druge bolesti. Nije korona, odnosno COVID-19, jedina bolest od koje se umire - ističe generalna direktorica KCUS-a. 

Dodaje da se podrazumijeva da KCUS prima pacijente iz saobraćajnih udesa na Ortopediju, na C3 također, te na druge preglede i operativne zahvate. 

- Spašavamo hitne pacijete i nemamo vremena da ih testiramo. Rizikujemo, ali ih smještamo u sobe za izolaciju koje smo formirali još u martu. Tu su i djeca, kao i apsolutno svi drugi koji trebaju našu uslugu - pojašnjava. 

Klinički centar u Sarajevu trenutno ima 108 uposlenika koji ne mogu raditi jer su i sami pozitivni na COVID-19 ili su u izolaciji, a ukupno ih je 308 na bolovanju, što uključuje i dobar drugih zdravstvenih problema, tako da su "izvan pogona". I sama direktorica KCUS-a je neko vrijeme morala u izolaciju, međutim, kako je potvrdila, od ponedjeljka ponovo dolazi na posao. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.