open-navfaktor-logo
search
O novom pravilniku
Prof. dr. Izetbegović o Vranićevoj novoj inicijativi: Ministar urušava javno zdravstvo i pogoduje privatnicima
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo donijelo je Pravilnik o zdravstvenim uslugama koji bi, kako je to prije dva dana na press konferenciji kazao ministar Haris Vranić, "trebao stati u kraj listama čekanja na određene zdravstvene usluge". 
09.09.2022. u 15:07
get url
text

Prema ovom Pravilniku "čekate li duže od 30 dana na magnetnu rezonancu, CT, ultrazvuk srca, onkološke, radiološke, patohistološke nalaze..., to više nećete trebati jer ćete s nalazom to, kako je kazao Vranić, "moći uraditi u svakoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS dužan je novac refundirati u roku od 30 dana".

 To što Vranić radi nije za dobrobit bolesnika

No prema riječima prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), najnoviji Vranićev potez, u smislu slanja pacijenata u privatne ustanove, dokazuje da ministar zdravstva KS ozbiljno urušava sistem, pogoduje privatnicima, a on sam zna zbog čega to radi. 

- Haris Vranić svojim bahatim ponašanjem i pokušajima vrijeđanja jasno pokazuje svoju slabost i nesposobnost. Slabi ljudi uvijek vrijeđaju kad im jasno kažete istinu, a istina je da je Vranić najlošiji ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo ikada. Posljedice njegovog neznanja i očajno loših poteza bit će urušavanje javnog zdravstva - kaže prof. dr. Izetbegović i dodaje:  

- To što Vranić radi zaista nije za dobrobit bolesnika. To je samo još jedan u nizu populističkih predizbornih poteza Harisa Vranića koji u potpunosti ide na štetu zdravstvenog sistema KS, zbog čega će u konačnici posljedice snositi isključivo bolesnici. Sve što je posao ministra zdravstva KS Vranić ne radi jer da radi mi bismo imali uređen primarni nivo zdravstvene zaštite, a ne domove zdravlja na najnižem mogućem nivou. Hitna pomoć kao i sve zdravstvene ustanove tog nivoa neselektivno šalju sve bolesnike u KCUS, iako se najveći broj treba završavati u Općoj bolnici, ta ustanova se zaobilazi i sve šalje na KCUS – navodi prof. dr. Izetbegović.

Nakon što je dobrano uništio primarni i sekundarni nivo zdravstvene usluge, Vranić se, kako kaže generalna direktorica, sada okomio na KCUS. 

- Međutim, mi se ne brinemo. Vranić svakako ne zna provesti to što je zamislio. Bez pravog doktorskog i upravljačkog znanja, destruktivni ministar pokušava zavarati građane da će im biti bolje. Vranić nije zamislio ko i kako će vršiti upućivanje bolesnika na iznimno skupe i sofisticirane preglede, kojim indikacijama i protokolima će se voditi oni koji upućuju bolesnike i ko će odgovarati za nepotrebno izlaganje opasnim dozama zračenja ako u konačnici propisana metoda nije bila potrebna - kaže Izetbegović, te je predočila tabelu u koliko procenata je KCUS radilo pretrage MRI i CT po uputnicama iz Doma zdravlja, a bile su nepotrebne: 

- Neurodijagnostika: CT dijagnostika: 27 posto od upućenih pacijenata iz Doma zdravlja nepotrebno su ozračeni jer je njihov nalaz bio uredan, 

- MRI: 21 posto urađenih magneta po uputnicama iz Doma zdravlja bili su uredni.

- Grudna/torakalna dijagnostika: CT dijagnostika: 37 posto upućenih pacijenata nepotrebno su ozračeni velikim dozama, a nalazi su im bili potpuno uredni.

- Dijagnostika dojke: pacijentice se upućuju potpuno neselektivno - 64 posto upućenih pacijentica imale su uredan nalaz.

- Abdominalna dijagnostika: CT dijagnostika: 15 posto urednih nalaza. Kada je u pitanju MRI dijagnostika, bilježimo 19 posto urednih nalaza. 

- Dijagnostika muskulo-skeletnog sistema: 37 posto urađenih CT i 30 posto urađenih MRI nalaza bili su potpuno uredni. 20 posto djece upućeno iz Doma zdravlja ozračeno je velikim dozama pri nepotrebnim CT pregledima jer su im nalazi bili potpuno uredni. 

Izetbegović kaže kako se ovim potvrđuje da pacijenti trebaju dobiti puno više pažnje prilikom dijagnostičkih pregleda na primarnom i sekundarnom nivou, a samim tim i selektivniji pristup pri upućivanju pacijenata na tercijarni nivo jer urađeni bespotrebni pregledi nisu bezopasni. 

- Neselektivno upućivanje pacijenata na bespotrebnu dijagnostiku opterećuje zdravstveni sistem, prouzrokuje ogromne troškove, a što je najgore od svega usporava preglede onima kojima su uistinu neophodni – ističe prof. dr. Izetbegović.

Kada je riječ o cijenama zdravstvenih usluga, prof. dr. Izetbegović ističe kako cijene u privatnim zdravstvenim ustanovama nisu usklađene sa onima u javnom sektoru.

Primjera radi, u KCUS-u, od kojih smo zatražili informacije o cijenama zdravstvenih usluga, CT grudnog koša bez kontrasta košta 235 KM, a sa kontrastom 185 KM. MRI grudnog koša i MRI dojke 490 KM, CT urografija sa kontrastom 185 KM, CT nativni urotrakta, imunohistohemija 185 KM.

- U privatnom sektoru i kod privatnika nam mogu naplatiti koliko god žele. Pitam - kako će to Zavod zdravstvenog osiguranja KS finansirati, šta će biti sa bolesnicima koji budu imali teške komplikacije nakon usluga kod privatnika, gdje će se nastaviti njihovo liječenje, zašto bolesnike doktori iz privatnih ustanova ne pregledaju u radno vrijeme u ustanovama gdje primaju plaću, nego ih šalju u svoje privatne ordinacije, zašto ministar Vranić nije kontrolirao i uveo potrebne mehanizme kontrole, te zašto ne osigura posao za mlade doktore i doktorice, medicinske sestre i tehničare u Domovima zdravlja? Novca ima za njihove plaće. Zašo bi oni odlazili u inostranstvo, a Vranić pogodovao privatnicima – upitala je prof. dr. Izetbegović.

Prema riječima generalne direktorice KCUS-a, još su stotine pitanja koje se mogu postaviti ministru Vraniću, a na koja on nema odgovor jer, kako kaže, ne zna raditi. 

Jedno od pitanja koja se mogu postaviti Vraniću je i pitanje radnog odnosa nekih od djelatnika u javnom zdravstvu. 

- Da li ministar Vranić i dalje namjerava kršiti odredbe zakona i izdavati odobrenje za rad ljekarima koji nemaju licencu za rad zbog životne dobi, a imaju 77 godina - pita Izetbegović.

Pitanje funkcioniranja zdravstva u KS i rada ministra Vranića je, između ostalog, i to da u Domu zdravlja KS radi 141 stomatolog, od toga 72 doktora stomatologije i 69 stomatologa specijalista. O broju stomatologa i učinku govori i sljedeći podatak:

- Zato što nisu imali materijala za rad kažnjeni su sa 15.000KM - kaže Izetbegović.

VEZANI TEKST - Sve Vranićeve enigme iz KCUS-a: Nekad je "mnogo" radio, imao je čak i nula operacija godišnje

Podsjeća i na Vranićev angažman u KCUS-u.

Ipak je Vranić hirurg koji je imao nula operacija u 12 mjeseci, nekoliko disciplinskih prijava od nadređenog mu prof. dr. Rustempašića, čiju je diplomu također pokušao problematizirati i poništiti. Na kraju, nekoliko disciplinskih prijava - opomena pred otkaz Ugovora o radu, jer se Vranić nije htio odazvati na pozive dok je bio u pripravnosti, za što je uredno uzimao novac. Takav čovjek neće donijeti ništa dobro zdravstvenom sistemu – naglasila je prof. dr. Izetbegović.

Podsjećajući kako je KCUS ustanova tercijarnog nivoa i sekundarnog B nivoa zdravstvene zaštite, prof. dr. Izetbegović je istakla kako "nemamo ništa protiv privatnih zdravstvenih ustanova koje uredno rade svoj posao, imaju zakonom propisan prostor, kadar i opremu, ali nikako bazirano na tome da kod njih rade ili su čak vlasnici uposlenici javnih zdravstvenih ustanova". 

- I privatne zdravstvene ustanove moraju poštovati uvjete pri zapošljavanju, nabavkama, tendere i sve ostalo, a cijene naročito moraju biti iste kao i u javnim zdravstvenim ustanovama - naglasila je direktorica KCUS-a.  

Prema njenim riječima, "privatnici ne mogu biti na budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS".

 - To se striktno mora odvojiti. Mogu ući u sistem plaćanja samo ako nijedna javna zdravstvena ustanova ne može pružiti neku uslugu koju oni mogu. Moraju prijavljivati tačan broj i vrstu usluga koje pružaju i plaćati porez državi kao i sve obaveze prema uposlenicima – navela je prof. dr. Izetbegović. 

Slučaj Džene Gadžun

Generalna direktorica KCUS-a podsjetila je i na slučaj preminule Džene Gadžun kazavši "kako je upravo zbog neuređenog privatnog sektora djevojčica umrla". 

- Bezbroj protivzakonitih postupaka. Neregistrovana poliklinika Bejtović, a ustvari stomatološka ordinacija u kojoj operišu dijete u zubarskoj stolici. Aparat za anesteziju koji nije servisiran niti atestiran. Operiše doktorica koja nema licencu za rad u KS, a asistira profesorica koja nema dozvolu za rad u općoj anesteziji. Nepostojeći ugovori između nepravilno registrovanih privatnika koji su učestvovali u operaciji nesretne djevojčice Gadžun. Sve ovo znam jer sam isti dan dobila kompletan inspekcijski nalaz baš zahvaljujući Harisu Vraniću. On mi je lično poslao izvještaj telefonom. Tada se trudio biti konstruktivan želeći neke usluge koje mu ne pripadaju – istakla je prof. dr. Izetbegović.

VEZANI TEKST - Slučaj Džene Gadžun: Objavljujemo snimke poziva Hitnoj pomoći iz ordinacije "Dr. Bejtović"

Generalna direktorica KCUS-a kazala je kako na KCUS-u već odavno nema liste čekanja.

- Svi hitni slučajevi se urade istoga trena. Manje hitni nakog toga, a oni koji ne spadaju ni u jednu od navedenih kategorija, bivaju uvedeni prema značaju dijagnoze. Iznimno smo unaprijedili rad, uvjete boravka, zanovili smo opremu, kadar, razvili strategiju i imamo sve potrebno za rad. Ako nešto nedostaje, kao pojedini citostatici, znajte da mi ne nabavljamo citostatike niti druge skupe lijekove nego Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. Kad nam isporuče, mi odmah apliciramo bolesnicima – naglasila je prof. dr. Izetbegović.

Na kraju razgovora prof. dr. Izetbegović navela je brojke koji najbolje pokazuju koliko uposleni u ovom zdravstvenom centru urade posla samo tokom jednog dana, a koliko je to onda na mjesečnom i godišnjem nivou. 

- Kroz DIP KCUS-a svako jutro prođe cca 4.000 – 4.500 bolesnika. Na mjesečnom nivou imamo do 30.000 pacijenata, a godišnje do 350.000. Mjesečno uradimo do 45.000 uzoraka, a godišnje do 520.000. uzoraka. Od 2016. godine do 26. augusta 2022. godine na Klinici za radiologiju urađeno je ukupno 70.538 MRI, CT 193.197, a na dijagnostici dojke (mamografija i ultrazvuk) 50.911 pregleda – navela je prof. dr. Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.