open-navfaktor-logo
search
Otvorena ambulanta
Prof. dr. Gavrankapetanović: Snaga društva mjeri se našim odnosom prema najslabijoj karici, a to je bolesno dijete
U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu danas je i zvanično otvorena dodatna ambulanta za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju, nazvana "Sve na jednom mjestu".
11.04.2023. u 13:05
get url
text

Inicijator otvaranja jedne ovakve ambulante bila je Ines Kavalec, direktorica Udruženja "Dajte nam šansu", što je svesrdno prihvatio i prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, generalni direktor Opće bolnice.

Udruženje "Dajte nam šansu" okuplja 800 porodica, ali u dodatnu ambulantu na pregled moći će i djeca koja nisu njihovi nego članovi i drugih udruženja. 

- Odvesti dijete sa poteškoćama u razvoja samo na jedan pregled zaista je stresno. To su mališani koji ne vole mijenjati mjesto, boje se nepoznatih ljudi, djeca koja teže ili nikako ne hodaju, ne prepoznaju naloge koje im dajete. Zbog svega toga roditelji su primorani vrlo često uzimati godišnje odmore kako bi svoju djecu odveli na sve preglede koje trebaju uraditi - istakla je Kavalec.

VEZANI TEKST - Kavalec o novoj ambulanti: Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju uzimali su godišnji odmor zbog pregleda

Dodaje "kako će ambulanta posebno pomoći roditeljima čija djeca trebaju proći kroz više pregleda u isto vrijeme".

- Dijete koje treba na operaciju, prije zahvata treba biti podvrgnuto mnogim pretragama, što znači puno ljekara i puno ambulanti. Nažalost mnogi roditelji odustaju jer nemaju snage, podršku i ne mogu vladati svojim djetetom. Ovo je mjesto koje će definitivno biti podrška i odgovor cijeloj porodici. Ja kao roditelj koji je živio i nastavlja živjeti život različitosti, bez obzira što sam izgubila svoje dijete, sa sigurnošću mogu istaći kako je ovo ogromna stvar za ovu populaciju - naglasila je Kavalec.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović istakao je "kako je u zdravstvenom sistemu koji ima još dosta svojih nedostataka, vrlo važno populaciji, kao što su djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju, omogućiti sve što im je potrebno".

- Snaga jednog društva mjeri se našim odnosom prema najslabijoj karici, a to su upravo bolesno dijete, bolestan čovjek. Mi bismo pokušali, cijeneći i poštujući našu obavezu kao ljekara prema toj populaciji, da im na jednom mjestu omogućimo sve ono što im je potrebno. U tom pravcu mobilizirali smo sve naše specijalnosti i ovo je samo jedan poseban način organizacije naše specijalističke službe gdje ćemo svi biti na raspolaganju.

Naši anesteziolozi već nekoliko godina idu na Stomatološki fakultet gdje zajedno sa rukovodstvom i ljekarima te viskokoobrazovne ustanove vrše dosta uspješan rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju, a koju je potrebno uspavati kako bi im mogli pomoći. Rekao bih da ovom ambulantom zatvaramo tu cjelinu, jer će anesteziolozi ovdje moći pripremiti djeci koja neće morati odlaziti i po desetak puta van bolnice. Djeca će sada u ugodnoj atmosferi sve potrebno moći završiti u dodatnoj ambulanti – naveo je Gavrankapetanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.