Njima je trajanje pritvora produženo za još dva mjeseca imajući u vidu krivična djela za koja se terete, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice i jer bi, kako je ocijenjeno, njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Dokazana opasnost od bjekstva dodatni je razlog za produženje pritvora drugooptuženom Šabanoviću, koji je neposredno po izvršenju krivičnih djela bio nedostupan organima gonjenja, saopćilo je u petak Tužilaštvo Distrikta.

U saopćenju se navodi kako Tužilaštvo Distrikta tokom zadnjih mjeseci istovremeno procesuira više slučajeva najtežih krvnih delikata, koji su se u vrlo kratkom vremenskom razmaku desili na ovom području krajem prošle i tokom ove godine. Radi uspješnog vođenja krivičnog postupka u kazneno-popravne zavode upućen je veći broj osumnjičenih odnosno optuženih osoba. Šesterica od njih optužena su za ubistva, od čega peterica za ubistva na svirep način.

Pored optuženih u slučaju Zejćirović, za svirepo ubistvo optužen je i Dalibor Jovičević kojega se tereti da je početkom godine udarcima tvrdim predmetom - dijelom automatske puške, lišio života oca Slavka Jovičevića, dok je Dušan Ilić optužen za ubistvo Slavena Marčete izvršeno automobilom u maju ove godine.

Zastupanjem optužbe u slučajevima ubistava Tužilaštvo bi tokom suđenja moglo izvesti više od pet stotina dokaza pribavljenih u izuzetno opsežnim i složenim istragama okončanim u proteklih nekoliko mjeseci. Među dokazima su i predmeti korišteni pri izvršenju krivičnih djela za koje je Tužilaštvo u optužnicama predložilo trajno oduzimanje.

To su: automobil "peugeot 607", mobilni telefon i kliješta - vlasništvo optuženog Halilovića, te automatska puška marke CZ s dva okvira od po trideset metaka i nož metalnog sječiva, za koje je podnesen prijedlog za oduzimanje od optuženog Jovičevića. Iako nije u vlasništvu optuženog Ilića, nego preduzeća Zoka Plastika d.o.o. Brčko, Tužilaštvo je predložilo oduzimanje i automobila "audi VII", ocijenivši da to zahtijevaju interesi opće sigurnosti i morala, navodi se u saopćenju Tužilaštva Brčko distrikta BiH.