open-navfaktor-logo
search
Beograd
Produžen pritvor ocu učenika koji je napravio masakr u školi "Vladislav Ribnikar"
Ocu uhapšenom nakon što je njegov 13-godišnji sin počinio masovno ubistvo u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar", sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu u petak je produžio pritvor za još 30 dana.
02.06.2023. u 12:52
get url
text

Dječak K. K. je 3. maja očevim pištoljem ubio zaštitara i osmero školskih kolega, a ranio nastavnicu i još šestero učenika od kojih je jedna zbog ustrijelne rane u glavu kasnije preminula u bolnici. Uhapšen je istog dana nakon što je poslije zločina sam pozvao policiju i od tad je pod nadzorom u posebnom psihijatrijskom odjelu za mlade. 

Policija je oca uhapsila zbog teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti, nakon što je utvrđeno da je sina vodio u streljane da vježbaju gađanje, a svoja dva pištolja i municiju za koje je imao uredne dozvole ostavio je u sefu dostupne neovlaštenim osobama.

Pritvor mu je produžen, među ostalim, i zbog činjenice da je za krivično djelo kojim ga se tereti propisana kazna zatvora duža od 10 godina.

Usto, Viši sud u Beogradu saopćio je danas da su način izvršenja i težina posljedica doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti neometano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Istovremeno, protiv majke dječaka vodi se istraga, a na teret joj se stavlja djelo zapuštanja, zanemarivanja i zlostavljanja maloljetne osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.