open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Prodajom čaja skupljao novac za Tursku i Siriju: Benjaminu Mehanoviću uručena stipendija za studiranje na IUS-u
Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) dodijelila je stipendiju za besplatno studiranje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) Benjaminu Mehanoviću, dječaku koji je prodajom čaja prikupljao sredstva za pomoć žrtvama razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji, javlja Anadolija.
17.03.2023. u 19:10
get url
text

Mehanoviću je certifikat uručio predsjednik SEDEF-a Hasan Topaloglu u prisustvu članova Generalnog odbora te fondacije pa je tako ovom mladom Sarajliji velikog srca rezervirano besplatno studiranje na IUS-u kada završi srednju školu.

- Prelijep je osjećaj da se toliko ljudi obradovalo tome što sam pomogao ljudima u Turskoj i Siriji - kazao je Benjamin i dodao da je prikupio i poslao žrtvama zemljotresa blizu 3.000 maraka.

Istakao je da se raduje što će biti student IUS-a i da mu je želja da studira medicinu kako bi i profesionalno pomagao ljudima.

Edin Mehanović, Benjaminov otac, kazao je da je ponosan na svog sina zbog njegovog humanog gesta, kao i zbog činjenice da je u osnovnoj školi dobio stipendiju za fakultet.

- Prijatno sam iznenađen i zbog njegovog djela i zbog ove stipendije. Cijela porodica ponosna je na njega. Iako ima 12 godina, brzo će doći vrijeme za fakultet i koji će pohađati na ovoj ustanovi - kazao je Edin.

Predsjednik SEDEF-a Topaloglu je kazao da ta je ta fondacija odlučila nagraditi Benjamina zbog njegovog humanog gesta i pokazati ga kao primjer u društvu.

- Tako je rukovodstvo Fondacije odlučilo Benjaminu dati certifikat koji mu garantira da, kada za to dođe vrijeme, može besplatno studirati na bilo kojem fakultetu i odsjeku koji odabere. Čestitali smo Benjaminu, koji je mali po godinama, ali ima veliko srce. Želja nam je da studira na našem univerzitetu i dalje bude primjer u društvu - kazao je Topaloglu.

On je također istakao da je ova stipendija svojevrsna investicija u prave mlade ljude.

Priča o dječaku Benjaminu, učeniku sedmog razreda Osnovne škole "Skender Kulenović" na Dobrinji u Sarajevu obišla je regiju, a njegov humani gest odjeknuo je i u turskim medijima.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin posjetio je Benjamina prošle sedmice upravo na mjestu gdje prodaje čaj prolaznicima na Dobrinji. Girgin je zahvalio Benjaminu za sav trud koji ulaže kako bi pomogao stradalima u zemljotresu.

Koliko je priča o Benjaminu odjeknula i u Turskoj, potvrđuje i to da je ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu, nakon nedavnog susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem u Ankari, također zahvalio 12-godišnjem dječaku na trudu koji ulaže da pomogne nastradalima u zemljotresu.

- Sve na stranu, vidimo ljubav, vidjeli ste u vijestima, naš 12-godišnji brat Benjamin Mehanović na ulici prodaje čaj i skuplja pomoć i želim da mu se zahvalim - rekao je Cavusoglu podsjećajući na priču Anadolije iz Sarajeva o Benjaminu, koju su preuzeli turski mediji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.