open-navfaktor-logo
search
Gomilali zalihe opreme
Procurio tajni izvještaj CIA-e: Kina pokušala zaustaviti WHO da proglasi pandemiju
Američka obavještajna agencija CIA vjeruje da je Kina još u januaru pokušala zaustaviti Svjetsku zdravstvenu organizaciju da "oglasi alarm" oko novog koronavirusa, dok su u isto vrijeme gomilali zalihe medicinske opreme. 
13.05.2020. u 13:23
get url
text

Tajni izvještaj špijunske službe objavio je američki Newsweek ustvdivši da su informacije provjerene kod najmanje dva visokorangirana obavještajca. U njemu se, dalje, tvrdi kako je Kina zaprijetila WHO-u da će prestati sarađivati s njima proglase li globalnu zdravstvenu krizu.

To je već drugi izvještaj koji dolijeva ulje na vatru ionako narušenim odnosima između Kine i Sjedinjenih Američkih Država oko pandemije koja je dosad ubila više od 280 hiljada osoba, od čega su četvrtinu Amerikanci. Prvi je izvještaj prošle sedmice objavio njemački list Der Spiegel, a sačinile su ga njemačke obavještajne službe. U njemu se optužuje kineskog predsjednika Xi Jinpinga da je 21. januara lično izvršio pritisak na generalnog direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

WHO je načelno demantirao izvještaj, no odbili su odgovoriti na konkretno pitanje je li netko od kineskih dužnosnika poduzeo ikakve poteze kako bi se spriječilo proglašenje globalne zdravstvene krize, prenosi Jutarnji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.