open-navfaktor-logo
search
Pritisak na Kosovo
Procurio dokument: Amerikanci i EU spremaju sankcije Kurtiju jer ne igra po njihovim notama
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija razmatraju mogućnost mjera protiv Kosova u slučaju da ono ne ispuni svoje obaveze i ne smiri situaciju na sjeveru zemlje, uključujući i sankcije premijeru Albinu Kurtiju, piše Euronews Albanija, pozivajući se na diplomatske izvore.
07.06.2023. u 14:35
get url
text

Sjedinjene Države i Evropska unija razmatraju dvije faze mjera protiv Kosova ukoliko ono ne ispuni svoje obaveze i ne deeskalira situaciju na sjeveru, a osim Kurtija, sankcije bi mogao dobiti i ministar unutrašnjih poslova Xhelalu Sveçli, sudeći prema internom dokumentu američke vlade, a u koji je Euronews Albanija imao uvid.

Zajednički odgovor transatlantske zajednice Kurtijevoj vladi bit će kroz sankcije koje se primenjuju u dvije faze. Prva faza podrazumijeva: Zamrzavanje sredstava iz EU, zamrzavanje procesa liberalizacije viznog režima, zamrzavanje procesa članstva u Vijeću Evrope, zamrzavanje američkih sredstava, zamrzavanje programa za Sigurnosne snage Kosova.

Druga faza bi podrazumijevala: Pasivan odnos prema srpskoj kampanji za otpriznavanje Kosova, reorganizacija međunarodnog vojnog prisustva, ozbiljno smanjenje američkog kontingenta, isključenje Kosova iz nekih međunarodnih organizacija.

Predviđene su i pojedinačne sankcije premijeru Albinu Kurtiju ukoliko se situacija na terenu dodatno pogorša. To bi moglo uključivati ​​proglašavanje dvojice zvaničnika personom "non grata" a "na osnovu toga da predstavljaju prijetnju sigurnosti i miru", navodi se u dokumentu na koji se poziva Euronews Albanija.

U tekstu se dalje navodi da je međunarodna zajednica ostala bez strpljenja i traži "jasan odgovor kosovske vlade: da li je partner transatlantskoj zajednici ili nije?"

Biti partner "znači bezuvjetno ispunjavanje svih obaveza, a neispunjavanje znači posljedice". U tekstu se izričito navodi da "ako Kosovo ne ispuni svoje obaveze, rizikuje sopstvenu budućnost".

Nastavlja se, "niko nije očekivao da će Vlada Kosova svojim djelovanjem promovisati neizvesnost i podsticati krize i sukobe". Posljednja kriza na Kosuvu eskalirala je, podsjećamo, kada je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, pozvao kosovske Srbe da se povuku iz policije i drugih institucija na sjeveru,a potom su po nalogu iz Berograda ignorirali i lokalne izbore. Kada su izabrani gradonačelnici na sjeveru zemlje pokušali stupiti na dužnost i ući u zgrade općina, došlo je do fizičkih obračuna, između ostalog između Srba i snaga NATO-a. Nezavisni analitičari i mediji su saglasni s tim da je Aleksandar Vučić glavni krivac za eskalaciju na sjeveru Kosova te da je podsticao tenzije. 

Osim kritike aktuelne vlasti, u dokumentu kojeg citira Euronews Albanija se kritikuje i kosovska opozicija i optužuje se da "ne shvataju ozbiljnost situacije i stvarnu opasnost za Kosovo".

U dokumentu se navodi da opozicija mora izaći sa jasnim stavom ako se zalaže za ispunjavanje obaveza Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom.

VEZANI TEKST - Escobar: Formiranje Zajednice srpskih općina je zakonski uvjet, ako Priština ne želi partnerstvo, onda...

Transatlantska zajednica nema nikakve koristi ili interesa od opozicionih kritika stava premijera Kurtija. Čak ni opozicija nije u stanju da shvati dubinu ozbiljnosti situacije i pravu opasnost za Kosovo. Opozicija mora izaći i jasno se izjasniti da li je za ispunjenje obaveza Kosova u dijalogu. Činjenica da opozicija to ne čini stvara nepovjerenje i projektuje oportunizam. Utisak zapadne zajednice je da je opozicija već pripremila saopštenja za javnost u kojima optužuje vladu da je prihvatila Asocijaciju (Zajednicu općina sa srpskom većinom). Ovo ponašanje je jednostavno opasno. Ako Kosovo ne ispuni svoje obaveze, rizikuje svoju budućnost.

Euronews Albanija se obratio Evropskoj komisiji za komentar, ako su upoznati sa dokumentom i slažu se sa takvim mogućim mjerama.

Glasnogovornik Komisije je odgovorio:

- Ne komentarišemo navodna curenja dokumenata, a posebno nečega za što se tvrdi da je dokument iz treće zemlje u vezi s navodnim akcijama EU.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.