open-navfaktor-logo
search
BRUTALNO ubistvo
Procurili novi uznemirujući detalji: Kako su novinara u konzulatu maltretirali do smrti
Turski dužnosnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali su to saudijske vlasti opovrgle
18.10.2018. u 17:36
get url
text

Kada je saudijski novinar Jamal Khashoggi prije dvije sedmice ušao u konzulat svoje zemlje u Istanbulu, ubice su ga već čekale. Tokom mučenja odrezani su mu prsti, nakon brutalne torture odrubljena mu je glava, a poslije svega njegovo je tijelo raskomadano, objavili su turski mediji koji su preslušali audio snimku zločina. Do snimki je navodno došla turska obavještajna agencija, navodi New York Times.

Podsjetimo, novinar kritičan spram Rijada koji je pisao kolumne za The Washington Post došao je u konzulat u 13.15h 2. oktobra radi administrativnih poslova vezanih uz svoje vjenčanje.

Ondje ga je dočekao tim od čak 15 saudijskih agenata, od kojih je dio, prema otkriću New York Timesa, izravno povezan sa saudijskim prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom. Odmah su ga počeli mlatiti i mučiti. Nakon nekoliko postavljenih pitanja, odsjekli su mu prste, a zatim je krenuo pravi pokolj. Sve je bilo gotovo za nekoliko minuta, prenosi Jutarnji.

Po turskom listu, saudijski konzul Mohamad al-Otaibi čuje se na snimci kako kaže: "učinite to vani, donijet ćete mi probleme". Potom mu neidentificirana osoba odgovara: "Ako želiš živjeti kada se vratiš u Saudijsku Arabiju, šuti".

Al-Otaibi je iz Istanbula otputovao u utorak, a u srijedu je razriješen svoje dužnosti.

Dr. Salah Muhamad al-Tubaigy, šef za forenzičke dokaze u saudijskom Odjelu za opću sigurnost, čelnik saudijskog Znanstvenog vijeća za forenziku te navodno jedan od članova 15-eročlane skupine koja je dan prije Khashoggijevog ubistva privatnim avionom stigla u Tursku počeo je saudijskog novinara komadati na stolu u kabinetu dok je ovaj još uvijek bio živ.

Prema svjedočanstvu izvora koji je čuo snimku Khashoggijevog ubistva, saudijski je stručnjak za forenziku prije početka komadanja tijela novinara u svoje uši stavio slušalice kako bi mogao slušati muziku dok obavlja svoj dio posla.

- Kada radim ovaj posao, slušam muziku. I vi biste trebali to raditi - rekao je navodno al-Tubaigy drugim osobama u prostoriji.

Turski dužnosnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali su to saudijske vlasti opovrgle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.