open-navfaktor-logo
search
Jednoglasno usvojeni
Pročitajte zaključke sa vanredne sjednice VSTV-a
Služba za informisanje VSTV-a će na adekvatan način snimati sva obraćanja predsjednika, potpredsjednika i članova VSTV-a medijima - četvrti je zaključak sa današnje sjednice
23.05.2019. u 11:20
get url
text

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH usvojilo je danas zaključak kojim se traži od svih tužilaštava u BiH da se prijave protiv nosilaca pravosudnih funkcija moraju smatrati prioritetima.

Vijeće također zahtijeva od Ureda disciplinskog tužioca da pažljivo prati poštivanje Etičkog kodeksa u svim njegovim segmentima, a posebno istupe nosilaca pravosudnih funkcija u medijima.

Treći zaključak koji je donijelo Vijeće je da potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nije izjavila na sjednici VSTV-a da su Goran Nezirović, Branko Perić i Tomislav Ljubić "trećerazredni službenici".

- Služba za informisanje VSTV-a će na adekvatan način snimati sva obraćanja predsjednika, potpredsjednika i članova VSTV-a medijima - četvrti je zaključak sa današnje sjednice.

Svi zaključci su jednoglasno usvojeni.

Članovi VSTV-a BiH diskutovali su danas o percepciji rada Vijeća kako unutar same pravosudne zajednice, tako i kroz medije.

Goran Nezirović naglasio je da VSTV mora pokazati "duh odmjerenosti i duh samokritičnosti".

- Mi iz sjednice u sjednicu kao da želimo poslati poruku da smo trećerazredni sastav Vijeća. Ja sam siguran da mi to nismo i ne želimo to biti, ali moramo to i dokazati. Ova institucija je važnija od svih nas pojedinačno, Sačuvajmo ovu instituciju i kredibilitet koji ona još ima i u međunarodnoj zajednici i od pravosudnih faktora - rekao je Nezirović.

Potpredsjednica Vijeća Jadranka Lokmić-Misirača govorila je kolumnama koje sudija Branko Perić objavljuje u medijima. Ona se posebno osvrnula na njegovu posljednju kolumnu.

- Tužit ću ga za ovu kolumnu, a tužila sam ga i prije. Ovo što je on napisao nije kritika, ovo je pljuvanje po ljudima - najavila je Lokmić-Misirača.

Ona je rekla da se u medijima "samo objavljuju ružne stvari i dijelom neistine" u vezi sa radom VSTV-a.

- I kako onda prodrijeti do građana? A takvim tekstovima se pridružuju i neke naše kolege sudije - zaključila je Lokmić-Misirača.

VSTV BiH će naredne sedmice održati novu sjednicu, kada su planirana imenovanja glavnih kantonalnih tužilaca u četiri kantona.

Cijeli tok sjednice za koju smo imali tekstualni prijenos uživo, možete pročitati ovdje - Tegeltija: Političko-paraobavještajna grupa želi preuzeti kontrolu nad pravosuđem

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.