open-navfaktor-logo
search
Upisan na spisak
Pročitajte odluku kojom su Irena Hadžiabdić i CIK proglasili Novaka Đukića "slobodnim čovjekom"
Sve navedene činjenice, koje su poznate široj javnosti, očigledno nisu poznate CIK-u, koji je kao relevantnu uzeo isključivo informaciju Kazneno popravnog zavoda Banja Luka da je Đukiću "redovno istekla izrečena kazna zatvora"
21.11.2018. u 15:56
get url
text
Novak Đukić

Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH je informacija Kazneno popravnog zavoda Banja Luka, prema kojoj je odbjegli ratni zločinac Novak Đukić zapravo odslužio svoju kaznu, bila je dovoljna da donesu odluku o upisu Đukića u Centralni izborni spisak.

Đukića je Sud BiH proglasio krivim jer je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, uslijed čega je došlo do masakra na Kapiji, u kojem je ubijeno više od 70 osoba. Nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo prvobitnu presudu kojom je kažnjen sa 25 godina zatvora, Sud BiH je izrekao novu, kojom mu je kazna smanjena na 20 godina. Međutim, Đukić je u međuvremenu pobjegao u Srbiju.

Za njim je raspisana potjernica, a od Srbije je zatraženo preuzimanje presude, što Viši sud u Beogradu još uvijek nije razmotrio.

Sve navedene činjenice, koje su poznate široj javnosti, očigledno nisu poznate CIK-u, koji je kao relevantnu uzeo isključivo informaciju Kazneno popravnog zavoda Banja Luka da je Đukiću "redovno istekla izrečena kazna zatvora".

- Shodno izloženom, i činjenici da su prestali razlozi iz stava (1) Odluke broj: 05-1-50-693-59/10 od 28.09.2010. godine, odnosno da se Đukić Novak od 14.02.2014. godine ne nalazi na izdržavanju kazne zatvora izrečene zbog povrede humanitarnog prava, CIK je u skladu sa stavom (2) navedene odluke i na osnovu člana 1.7 i člana 3.6 stav (1) i stav (2) tačka d) Izbornog zakona BiH odlučila kao u dispozitivu – navodi se u odluci CIK-a koju potpisuje donedavna predsjednica te institucije Irena Hadžiabdić.

Odluka je donesena na sjednici CIK-a još 28. augusta 2018. godine.

1 od 186
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.