open-navfaktor-logo
search
Uprava Društva
Proces due diligence analize u Aluminiju u završnoj fazi
Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula
25.09.2019. u 10:27
get url
text

Uprava Aluminija oglasila se u srijedu saopćenjem za javnost u kojem se navodi da je proces izrade due diligence analize u završnoj fazi, a nakon što taj posao bude završen potencijalni investitori moći će se izjasniti o eventualnom ulasku u mostarsku firmu i ponovnom pokretanju proizvodnje.

-S obzirom na veliki interes javnosti kao i većine medija za situaciju u Aluminiju d.d. Mostar, Uprava Društva može potvrditi kako se proces due diligence analize, koju u Aluminiju provodi odranije više puta spominjani međunarodni konzorcij, nalazi u završnoj fazi - saopćeno je u srijedu iz Aluminija.

Iz Uprave Aluminija navode kako je ta analiza jedina realna osnova za donošenje odluka potencijalnih investitora, a kako je proces u završnoj fazi, uskoro se očekuje i njihov konkretni stav o tom pitanju.

-Ujedno možemo potvrditi kako postoji još nekoliko interesenata koji su izrazili zanimanje za Aluminij, ali u ovom trenutku nema konkretnijih poteza ili najava u kojem bi se pravcu eventualni pregovori mogli razvijati. Uprava Društva Aluminij i dalje će redovito informirati javnost o svim važnim novostima, pri čemu i dalje ostaje glavni prioritet maksimalno se angažirati na postizanju zacrtanih ciljeva na planu ponovnog pokretanja proizvodnje i oživljavanja cjelokupnog lanca poslovnih interesa koji su se godinama gradili oko Aluminija i koji su tako puno značili za ekonomski prosperitet Hercegovine i države BiH u cjelini - stoji na kraju saopćenja.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova. Početkom septembra od nekadašnjih 900 zaposlenika njih 500 dobilo je otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa. Preostali radnici potpisali su nove ugovore o radu te sada čekaju investitore i ponovno pokretanje proizvodnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.