open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Probosanske stranke dogovorile koaliciju u RS: Cilj jačanje države, nismo naklonjeni ni poziciji ni opoziciji
Probosanske stranke na području entiteta RS, dogovorile su danas u Banjoj Luci zajedničke principe djelovanja i usaglasili platformu o zajedničkom djelovanju
08.06.2021. u 17:56
get url
text

Ova "Koordinacija političkih subjekata", kako su je nazvali, će imati zajedničke kandidate za dva potpredsjednika u RS, iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, kao i zajedničku listu za Narodnu skupštinu RS i Parlament BiH, a usaglasiće se oko podrške kandidatu za člana Predsjedništva BiH.

Domaćin današnjeg sastanka u Banjoj Luci, kojem su prisustvovali predstavnici ukupno 16 političkih stranaka, bila je SDA, a potpredsjednik ove stranke Edin Ramić kazao je da se nada da će im se pridružiti još političkih subjekata koji će podržati ovaj vid okupljanja.

- Dogovorili smo zajedničke principe djelovanja koji podrazumijevaju prije svega poštovanje suvereniteta, Ustava BiH, ravnopravnosti građana na području BiH. To su zajedničke vrijednosti koje nas okupljaju – kazao je Ramić.

{$galerijaFotografija}

On je istakao da će stranke delegirati jednog do dva člana koji će biti u radnom tijelu sve do izbora sljedeće godine.

- Fokus naših aktivnosti će biti na afirmaciji i učešću dijaspore. Imamo ciljano biračko tijelo, povratnike, raseljene osobe i dijasporu, ali i domicijelno stanovništvo na području RS. Nadam se da ćemo biti prepoznati kao blok koji za cilj ima jačanje države BiH, zaštitu individualnih i kolektivnih prava svih naroda na ovom području. Ni na koji način nismo uslovljeni kao projekat koji će biti naklonjen ka poziciji ili opoziciji u ovom entitetu – istakao je Ramić.

On je poručio da je položaj povratnika u RS, ali i cijeloj BiH, loš, a razlozi su prije svega ekonomske prirode jer su pretežno isključeni iz zapošljavanja u javnom sektoru.

Banja Luka, sastanak
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.