open-navfaktor-logo
search
Objavili i "dokaze"
Problemi u Srbiji: FK Radnik optužio sudiju da ih je oštetio u borbi za opstanak
Fudbalski klub Radnik iz Surdulice oglasio se saopćenjem za javnost koje je objavio na svojoj zvaničnoj stranici.
07.03.2023. u 20:10
get url
text

Tim iz Surdulice ogorčen je na sudiju Lazara Lukića, za koga kažu da je drastično oštetio njihov klub u dva meča. Prvo na meču protiv Kolubare, u ulozi glavnog arbitra, a poslije i na meču protiv Čukaričkog, kada je bio u ulozi arbitra u VAR sobi.

- U saopćenju koje smo izdali dan prije početka proljetne polusezone, obećali smo fudbalskoj javnosti u Srbiji da ćemo reagovati na svaki pokušaj da nam se oduzme zasluženo na terenu.

Da ćemo imenom i prezimenom imenovati svakoga ko pokaže nameru da nas ošteti.

A ime i prezime sudije koji nas je drastično oštetio je Lazar Lukić. Prvo, kao glavni sudija u utakmici protiv Kolubare, a onda i u ulozi arbitra u VAR sobi na meču protiv Čukaričkog.

Prije nego što smo se oglasili studiozno smo pregledali sve detalje sa pomenutih susreta i nedvosmisleno utvrdili da je pomenuti arbitar donio nekoliko odluka koje su direktno utjecale na rezultat, odnosno poraze našeg kluba.

Na otvaranju proljetne polusezone u Lazarevcu poraženi smo od Kolubare minimalnim rezultatom, a na tom meču glavni arbitar Lazar Lukić je u ranoj fazi utakmice propustio da pokaže direktan crveni karton igraču domaćih zbog namjernog udaranja laktom našeg igrača Dušana Stevanovića. Zatim je, umesto prekršaja nad našim igračem Lazićem, dosudio prekršaj u korist Kolubare poslije kojeg je postignut jedini gol na utakmici.

Ako je neko pomislio da je sve što se dešavalo u Lazarevcu bila slučajnost ili stvar previda Lazara Lukića, poslije utakmice na Banovom Brdu odigranoj prethodnog vikenda, dileme nema. Postoji očigledna namjera da se Radnik saplete u borbi za opstanak i da mu se otme ono što je zaslužio na terenu.

Javno tražimo od Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije da nam objasni kako je moguće da u duelu timova od kojih se jedan bori za drugo mesto i kvalifikacije za Ligu prvaka i drugog koji se bori za opstanak delegiraju debitanta, Predraga Janjuša?

Njegove pogrešne procjene mogli bismo pripisati mladosti i neiskustvu ili pritisku kojem je podlegao usljed značaja utakmice. Međutim, reakcije, odnosno izostanak reakcija u dvije sporne i ključne situacije na utakmici apsolutno pripisujemo očiglednoj namjeri VAR sudije Lazara Lukića. Njegove odluke, odnosno neoglašavanje, direktno su utjecale na krajnji rezultat.

Pitamo predsjednika Sudijske komisije Dejana Filipovića da li će snositi bilo kakvu sankciju on, Sudijska komisija kao organ FSS zadužen za delegiranje sudija ili lično Lazar Lukić ako na kraju sezone Radniku bude falilo bodova za opstanak, onoliko koliko su nam nepravedno oduzeli na terenu?

Nećemo dozvoliti da naš trud, posvećen rad i najposlije velika uložena finansijska sredstva u formiranje tima, poništi namernim greškama Lazar Lukić.

Konkretno, u finišu utakmice protiv Čukaričkog oštećeni smo u tri sutuacije. Snimke smo proslijedili medijima u Srbiji kako bi se široka fudbalska javnost uvjerila da ovo saopćenje nema za cilj vršenje pritiska na bilo koga već ukazivanje na ogromnu nepravdu od strane jednog čovjeka učinjenu našem klubu.

Ako su svi na tribinama i u TV prijenosu vidjeli da je korneru koji je prethodio golu našeg rivala prethodio prekršaj nad našim igračem, kako to nije vidio Predrag Janjuš?

Ako su svi videli da je nakon kornera koji je prethodio golu našeg rivala, u našem kaznenom prostoru postojao očigledan prekraj (guranje sa leđa sa obje ruke), kako to nisu vidjeli Predrag Janjuš i Lazar Lukić iz VAR sobe?

Ako je postojalo očigledno igranje rukom defanzivca domaćih u kaznenom prostoru, kako je moguće da to nisu vidjeli Predrag Janjuš i Lazar Lukić iz VAR sobe?
Ne možemo da vjerujemo da nije bilo namjere da se Radnik ošteti jer je previše slučajnosti. Odnosno previše namjere od strane Lazara Lukića.

Zvuči li sumnjivo podatak da Radnik nije pobijedio u posljednjih deset utakmica u kojima mu je (ne)pravdu dijelio Lazar Lukić?

Zbog svega navedenog izričito tražimo izuzeće Lazara Lukića u svim predstojećim utakmicama FK Radnik.

I za kraj, narednog vikenda u goste nam dolazi tim Javora. U prethodnom duelu odigranom u Ivanjici, također smo bili očigledno i drastično oštećeni (kada je u VAR sobi sjedeo Lazar Lukić koji je sličnu situaciju kao sada sa Banovog Brda dozvolio da bude jedanaesterac u korist našeg protivnika).

Gospodo iz Sudijske komisije, gospodine Filipoviću, kažite nam da li ste nam pripremili novog Janjuša ili novog Lukića? Ili nekog novog Nikolu Đorđevića koji je dijelio nepravdu na utakmici sa našim sljedećim rivalom u Ivanjici? Imamo li pravo na nadu da nam niko neće oduzeti ono što zaslužimo na terenu? Unaprijed hvala na odgovorima - piše u saopćenju kojeg je potpisala Uprava FK Radnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.