open-navfaktor-logo
search
Politički dogovori
Problemi u SD BiH zbog odluke da idu s SDA: "Trojka" je s Delićem osigurala delegata u Domu naroda FBiH
Predsjedništvo Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SD BiH), jučer je donijelo odluku da zastupnici ove stranke uđu u skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu, koju predvodi Stranka demokratske akcije (SDA). Zbog ove odluke predsjednik Kantonalnog odbora SD BiH u TK Edin Delić, podnio je ostavku na sve stranačke funkcije.
11.11.2022. u 16:22
get url
text
Edin Delić i Enver Bijedić

Edin Delić, koji je načelnik Lukavca, danas je s predstavnicima Općinskog odbora SD-a Lukavac, među kojima je bio i kantonalni zastupnik ove stranke Emir Begić, u Sarajevu održao press konferenciju s predsjednicima Naše stranke (NS) i Naroda i pravde (NiP) Edinom Fortom i Elmedinom Konakovićem.

- Mi smo odlaskom u Sarajevo htjeli da pokažemo šta je naš stav i pozicija, odnosno da podržimo grupaciju stranaka koje rade na jedan bolji, kvalitetniji i moralniji način. Zbog toga ćemo prilikom glasanja u Skupštini TK za Dom naroda Federacije BiH biti na strani te grupacije stranaka, a to neće biti naš čovjek, jer se ne radi o trgovini - rekao je danas Delić za Faktor.

Stav Socijaldemokrata

Socijaldemokrate BiH, uputili su danas saopćenje, kojim demantiraju medijske natpise i spekulacije da su pristupile takozvanoj "Trojci" koju čine NiP, Socijaldemokratska partija (SDP), NS i druge stranke.

- Očito da se radi o samoinicijativnom potezu dijela rukovodstva Gradske organizacije SDBiH Lukavac, predvođenim gradonačelnikom Edinom Delićem. Također, obavještavamo javnost da će organi SDBiH u skladu sa Statutom stranke zauzeti stavove po ovom pitanju, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost - navode se u saopćenju SD BiH.

Predsjednik SD-a Enver Bijedić kaže da će Husein Tokić ostati zastupnik ove stranke u Skupštini TK i dodaje da je upravo on kandidat za delegata u Domu naroda FBiH iz TK.

- Moj cilj je bio da Husein Tokić bude u Domu naroda, a ne neko iz NiP-a ili neke druge stranke. Dakle, nešto sasvim logično i očekivano za predsjednika stranke - zaključio je Bijedić.

Delić, pak, ističe da jučerašnju odluku Predsjedništva svoje stranke ne smatra obavezujućom i navodi razloge.

- U SD-u još od pandemije koronavirusa nije formiran Glavni odbor koji, između ostalog, donosi odluke o koaliranju. Osim tog propusta ima ih još niz, ali stranka nikada nije vraćena u statutarne okvire. Nakon jako lošeg rezultata na izborima, primarna aktivnost je bila uspostava koalicija i podjele privilegija, umjesto stabilizacije. Smatramo da su odluke Predsjedništva nelegalne i da stav stranke po tom pitanju ne postoji - kaže Delić za Faktor.

On kaže da je bio za to da se ravnopravno razgovara sa oba pola u TK, odnosno sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i SDA.

- Također, naknadno je u TK došlo do trgovine mandatima i mi smo smatrali da ne trebamo biti dodatna zakrpa toj koaliciji te smo insistirali da se razgovara s drugim blokom. Ovdje se pokušalo u završnoj fazi da se još jednim mandatom u Domu naroda Federacije BiH zecementiraju odnosi i smatramo da je i to pogrešno - rekao je Delić.

Izbor u Dom naroda

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK Fahrudin Skopljak navodi da je pozadina odlaska Delića u Sarajevo zapravo namjera "Trojke" i njima bliskih stranaka da osiguraju jednog delegata u Domu naroda FBiH.

- SDA ima tri sigurna delegata iz reda bošnjačkog naroda, a SDP jednog. Treba izabrati još jednog, a NiP, NS, SDP i PDA imaju četiri ruke i treba im još jedna da bi imali i drugog delegata u Domu naroda, a to će biti ruka Emira Begića. U tome je ključ ove priče - navodi Skopljak.

On se osvrnuo na optužbe na račun zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) Senada Alića i Jakuba Suljkanovića, koje se proglašava "preletačima".

- Oni su kupljeni i preletači, a ovaj drugi je Robin Hood. Mimo odluke Predsjedništva stranke otići u Sarajevo i nešto dogovarati je moralno i prihvatljivo, oni kao nisu "preletači", nego dobri momci. To su ti dvostruki kriteriji prema SDA, a imamo kompletne stranke poput NiP-a i PDA koje su nastale od bivših članova SDA - zaključio je Skopljak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.