open-navfaktor-logo
search
Borba protiv COVID-19
Problemi u posljednjoj fazi: Oxford stopirao ispitivanje vakcine, ispitanik se razbolio
Posljednja faza kliničkog ispitivanja vakcine protiv COVID-19 na britanskom Univerzitetu Oxford privremeno je prekinuta nakon što se jedan ispitanik razbolio. 
09.09.2020. u 08:27
get url
text

Vakcinu koju zajedno razvijaju Univerzitet u Oxfordu i britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca jedno je od vodećih kandidata za vakcinu protiv COVID-19. No, kliničko ispitivanje je sada privremeno zaustavljeno zbog slučaja "neobjašnjene bolesti", navodi BBC pozivajući se na izvore iz AstraZenece, prenosi index.hr. U kompaniji privremeno zaustavljanje ispitivanja opisuju kao "rutinsko".

BBC navodi kako je vakcina uspješno prošla prvu i drugu fazu kliničkog ispitivanja te se očekivalo da će biti među prvim vakcinama koja bi se mogle naći na tržištu, a da su pritom prošla sve potrebne faze kliničkih ispitivanja. 

Treća faza ispitivanja provodi se na 30 hiljada ispitanika u SAD-u, Brazilu, Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici. Radi se o fazi kliničkog ispitivanja vakcine, koja se provodi na hiljadama ispitanika i traje po nekoliko godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.