open-navfaktor-logo
search
Vjerovali ili ne
Problemi sa novcem krivi za ubrzano starenje
Termin ubrzano starenje opisuje osobe koje su fizički i psihički manje sposobne od ostalih pripadnika svoje dobi
25.09.2019. u 08:37
get url
text

Samo nekoliko godina, tačnije četiri, lošeg finansijskog stanja u odrasloj dobi može uzrokovati preuranjeno starenje.

Termin ubrzano starenje opisuje osobe koje su fizički i psihički manje sposobne od ostalih pripadnika svoje dobi. Te osobe mogu imati i slabije kognitivne sposobnosti i veće nivoe upalnih markera u krvi.

Kako bi shvatili može li na ubrzano starenje utjecati i loš ekonomski status, naučnici iz Kopenhagena, odjela za javno zdravstvo, su proveli studiju nad 5.575 odraslih osoba s relativno niskim primanjima, u ovom slučaju do 60 posto nižeg od nacionalnog prosjeka u periodu od 22 godine.

Voditelj studije Rikke Lund i ostatak tima bavili su se procesom starenja analizirajući fizičke i kognitivne mogućnosti.

Naučnici su zaključili kako osobe koje su živjele u siromaštvu barem četiri godine nisu u jednako dobrom psihofizičkom stanju kao oni koji nisu nikada doživjeli teškoće sa finansijama.

Također, kod ispitanika se pokazalo da imaju povećan nivo upalnih markera u krvi.

Rezultati prikazani u ovoj studiji ne dokazuju da je finansijsko stanje odgovorno za prerano starenje, ali je ipak pokazalo da osobe nižeg ekonomskog statusa u odraslom životu posjeduju loše fizičke sposobnosti, manje kognitivnih sposobnosti te su skloniji upalnim procesima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.