open-navfaktor-logo
search
Autobuski saobraćaj
Problemi prijevoznika: Globtour nije uspostavio linije u BiH, Transturist smanjio broj polazaka
Međugradski autobuski saobraćaj u našoj zemlji polako se vraća u stanje prije koronavirusa, pa su tako danas nakon dužeg vremena krenuli autobusi sa stanica širom Bosne i Hercegovine.
18.05.2020. u 13:54
get url
text

Sa autobuske stanice u Sarajevu jutros su otišli autobusi prema Zenici, Mostaru, Fojnici, Goraždu, Bihaću... Shodno mjerama Federalnog kriznog štaba, u autobusu s 50 mjesta može se voziti najviše 25 putnika, što predstavlja problem prijevoznicima, a poslovanje im još više onemogućava slab interes putnika.

- Drago nam je da su autobusi krenuli širom BiH, a krajnja destinacija za sada je Bihać. U novim izmijenjenim uvjetima nemoguće je pozitivno poslovati. Svako putovanje radimo sa gubicima i neophodna nam je pomoć države, ali i kantona. Tokom pandemije uvjerili smo se u značaj javnog prijevoza. Da bi normalno funkcionisalo društvo, neophodan je i prijevoz, i to je jedan od razloga što bi trebali imati zajednički interes. Naša obaveza je da osiguramo javni prijevoz i nadamo se da će država i kantoni to prepoznati i pomoći nam da izađemo iz ovog teškog perioda – kaže Aida Smajić, portparolka Centrotransa.

Rajko Zelenika, prvi čovjek Globtoura Međugorje, ističe da u narednom periodu njihovi autobusi neće prevoziti putnike u BiH.

- Nismo uspostavili nijednu liniju jer je nemoguće napraviti kalkulaciju da ne pravimo velike gubitke. Naši autobusi tako neće voziti ni iz Mostara ni Sarajeva. Sačekat ćemo da se epidemiološka situacija popravi i da naši autobusi krenu voziti po BiH, ali i inostranstvu, što je nama bio i ostao primarni cilj. Mislim da bi sada država trebala pomoći autobuskim prijevoznicima. Cijena karata bi se trebala povećati, a da dio subvencionira država - govori za Faktor Rajko Zelenika.

Iz agencije Transturist iz Tuzle ističu da su u narednom periodu zbog smanjenog interesa smanjili broj polazaka na većini linija na kojima voze.

- Sada na liniji Tuzla - Sarajevo autobus ide šest puta dnevno, a ranije 12. Zbog pandemije smanjen je broj putovanja, ali i interes, tako da smo morali poduzeti mjere da bi smanjili gubitke. Sa ovim načinom radom i cijenama karata nemoguće je pokriti osnovne troškove, kao što je gorivo – kaže Edo Hasić iz Transturista, koji dodaje da svi putnici u autobusima moraju nositi zaštitne maske i sjediti isključivo na markiranim mjestima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.