open-navfaktor-logo
search
Početak projekta
Problem svih građana: Vlada TK u 2020. ima jedan veliki prioritet
Ne radi samo o putnom pravcu Tuzla - Sarajevo, nego o proširenju puta prema Doboju i Županji
27.12.2019. u 18:08
get url
text
get url
text

Vlada Tuzlanskog kantona tek će u narednoj godini moći praviti obuhvatniji bilans svog rada, jer je ove godine na poslu provela tek pet mjeseci, a uz to je naslijedila budžet, kao ključni dokument svake izvršne vlasti. Kao prioritet za narednu godinu premijer Denijal Tulumović označio je početak saobraćajne deblokade Tuzlanskog kantona.

- Krenuli smo u saobraćajnu deblokadu TK, a sada je na načelnicima Tuzle i Živnica da donesu izmjene regulacionih planova, da bi odmah počeli realizaciju projekta zamišljenog u tri etape. Dobili smo 40 miliona KM od Vlade FBiH i ja to vidim kao put da se izjednači finansiranje TK, koji je u podređenom položaju. Imamo obećanje da ćemo dobiti još sredstava kada dođe do realizacije - rekao je danas premijer Tulumović.

On ističe da se na radi samo o putnom pravcu Tuzla - Sarajevo, nego o proširenju puta prema Doboju i Županji.

- To su prioriteti u trogodišnjem radu Vlade TK. Saobraćajno zagušenje na našem prostoru je jedan od najvećih problema i sve snage ćemo usmjeriti da to riješimo. Naredne godine nas očekuje i početak najveće postratne investicije u BiH gradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, koja će smanjiti zagađenje, a povećati iskoristivost prirodnih resursa uglja. Ima još manjih problema oko odlagališta, koje ćemo riješiti kroz prostorni plan zajedno s lokalnom zajednicom - naveo je Tulumović.

Kao rezultate rada premijer je istakao i usvajanje najvećeg budžeta TK do sada, programe stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja i podrške mladima, kreditnu liniju od 27 miliona KM beskamatnih kredita za privrednike, izmirenje svih dugova prema poljoprivrednicima na ime poticaja te projekte podrške socijalnim kategorijama i povratnicima.

- Otkočili smo proces izgradnje Centra za autizam i izgradnju Roditeljske kuće na UKC-u Tuzla, proširili smo esencijalnu listu za 140 novih lijekova te listu ortopedskih pomagala koji se finansiraju iz ZZO TK. Najviše sam ponosan što ćemo od naredne školske godine ukinuti praksu dva različita udžbenika iz istog predmeta u jednoj školi. Izmijenili smo Zakon o visokom obrazovanju i usladili ga s presudom Ustavnog suda BiH. Radimo i na novom Zakonu o visokom obrazovanju, u koji su uključeni svi nivoi potrebni za izradu modernog rješenja, koje će ići ka samostalnosti univerziteta - rekao je premijer TK Denijal Tulumović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.