open-navfaktor-logo
search
Svečanost
Prljača: Takvim je sastavni dio kolektivnog bošnjačkog bića
U Gazi Husrev-begovoj biblioteci danas je upriličena svečanost povodom obilježavanja 85. godišnjice Takvima, najtiražnije i najpopularnije publikacije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
17.02.2020. u 14:52
get url
text

– Takvim je nešto neobično i rijetko u cijeloj BiH. Naime, u kontinuitetu izlazi gotovo 90 godina. Prvo izdanje Takvima bilo je 1934. godine u izdanju tadašnjeg Vrhovnog starješinstva Islamske zajednice – kazao je urednik Takvima Mustafa Prljača.

Podsjetio je da je Takvim do 1950. godine činio samo kalendarski dio koji se odnosio na vremena dnevnih namaza, mubarek noći, značajne datume, ali od 1951. godine, kada prelazi u nadležnost Udruženja "Ilmijje", počinje donositi i priloge u kojima se obrađuju različite teme, a ta praksa se zadržala do danas.

Od 1951. godine do 2015. godine, naveo je Prljača, Takvim je objavio oko 1.200 radova naših autora, ali i prevedenih radova i izvršio je ogroman uticaj na kulturnu baštinu, na očuvanje vjerske svijesti, a posebno sazrijevanje političke svijesti.

- Takvim i danas ima jednak utjecaj i prihvaćen je od svih Bošnjaka, ne samo u BiH, nego i državama regije, pa i na Kosovu i u Makedoniji. Postao je sastavni dio kolektivnog bošnjačkog bića – naglasio je Prljača.

Po riječima direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ Ismaila Smajlovića, Takvim sadrži tačan proračun namaskih vremena, vaktije rađene prema proračunu sunca i kalendar koji se obrađuje prema položaju mjeseca, kao i sve aktivnosti koje muslimani trebaju izvršavati: dnevni namazi, ramazan, post.

- Takvim je u prošlosti bio svjedok vremena, on je i danas svjedok vremena kada imamo prvu izgrađenu džamiju u Sloveniji - kazao je Smajlović.

I šef odjela za posebne vjerske programe Zijad Suljić je podsjetio da se kuće muslimana po nekom nepisanom pravilu prepoznaju po jedinstvenim i upečatljivim predmetima, simbolima tradicije i identiteta - Kur'an na uzdignutoj polici, sedžda u ćošku, levha na zidu i Takvim - godišnjak IZ na policama porodične biblioteke.

- Takvim je čuvao tradiciju, jezik, materijalnu i duhovnu kulturu zavičaja i domovine, spašavajući od nestanka fragmente identiteta duboko utkanog u našu kolektivnu svijest i memoriju. Takvim je istovremeno i dokument u kojem se ogleda raskošan opus i kontinuitet muslimanskog mišljenja, kao i nastojanje učenih da se ilumom i kalemom ide u korak s vremenom i da se u tom vremenu ostavi trag vrijedan pažnje kod savremenika i sjećanja kod budućih generacija - istakao je Suljić.

Stoga je današnje obilježavanje jubileja vrlo značajan događaj za Islamsku zajednicu u BiH, koja je u odnosu na druge krajeve islamskog svijeta, dosta rano sistemski riješila važno pitanje godišnjeg takvima u kojem se kalendarski dio redovno objavljuje još od 1934. godine.

U okviru svečanosti promoviran je i dokumentarni film o Takvimu, kao i novi broj Takvima za 2020. godinu.

Današnji program je organizirala Uprava za vjerske poslove u saradnji sa Upravom za obrazovanje i nauku, Fakultetom islamskih nauka, Izdavačkim centrom Rijaseta "El-Kalem", te sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom i medresom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.