open-navfaktor-logo
search
Toliko o poštenju
Prlić se žali na krađu, a šuti o biralištu gdje su svi glasovi SDP-ovaca upisani njoj
Prlić nije spomenula da se "brutalna izborna krađa" odvijala unutar stranačke liste SDP-a, a prešutjela je i to da su na jednom drugom biračkom mjestu glasovi drugih kandidata SDP-a upisani upravo u njenu korist
21.11.2018. u 21:57
get url
text

Novoizabrana zastupnica u Parlamentu FBiH i potpredsjednica SDP-a Lana Prlić jasno i glasno ukazivala je na "brutalnu izbornu krađu". Kao primjer navela je biračko mjesto na kojem su glasale njena majka i ona, a gdje nije dobila nijedan glas. Situacija se promijenila nakon ponovnog brojanja glasova, pa je utvrđeno da su njeni glasovi zaista bili upisani njenom stranačkom kolegi Zoranu Mikuliću. Zbog svega, podnijela je krivičnu prijavu protiv članova biračkog odbora.

- Danas sam podnijela krivičnu prijavu protiv pet članova biračkog odbora za koje je CIK na prebrojavanju dokazao da su ukrali moje glasove. Želim da ovaj sudski proces i kazna za tih pet osoba bude poruka za sve članove biračkih odbora na narednim izborima da dobro razmisle da li će biti pijuni i oni koji izvršavaju izborne krađe u nečije ime – navela je Prlić.

Međutim, nije spomenula da se ta "brutalna krađa" odvijala unutar stranačke liste SDP-a, a prešutjela je i to da su na jednom drugom biračkom mjestu glasovi drugih kandidata SDP-a upisani upravo u njenu korist. 

Preliminarni rezultati glasanja sa biračkog mjesta 152A011 u osnovnoj izbornoj jedinici Mostar pokazali su apsolutnu dominaciju Lane Prlić na listi SDP-a. Ona je osvojila svih pet glasova, a svi drugi kandidati ostali su praznih ruku. Međutim, da sve nije tako kako se činilo pokazalo je ponovno brojanje glasova koje je obavljeno u Glavnom centru za brojanje glasova CIK-a, a na osnovu zahtjeva koji je neko podnio. CIK je naložio ponovno brojanje naredbom od 25. oktobra 2018.

Nakon što su glasovi ponovo izbrojani na tom biračkom mjestu utvrđeno je da ustvari niko nije glasao za Lanu Prlić, a da je glasove dobilo drugih šest kandidata sa liste SDP-a. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.