open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Priznali krivnju za nedopuštenu trgovinu lijekovima
Mevludin Melunović iz Prijepolja i Elvir Duranović iz Konjica su u Tužilaštvu BiH sporazumno priznali krivnju za krivično djelo nedopuštena trgovina lijekovima u vrijednosti oko 10.000 KM.
28.07.2020. u 12:00
get url
text

Oni su priznali da su od 2015. do 2017. godine počinili ovo krivično djelo tako što je Duranović, kao direktor i odgovorna osoba preduzeća "Radiks" u Konjicu, koje je bilo registrovano za promet medicinskih sredstava, nabavio i lijekove u vrijednosti od oko 10.000 KM za koje ovo preduzeće nije imalo dozvolu.

Duranović je angažovao Melunovića za prezentaciju kako medicinske opreme, tako i lijekova, za šta on nije imao odgovarajuću radnu dozvolu, s obzirom na to da je strani državljanin.

Policija je zatekla Melunovića u Novom Goraždu tokom prevoza medikamenata, za koje nije imao odgovarajuća odobrenja i dozvole, nakon čega su medikamenti oduzeti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U skladu sa sporazumnim priznanjem krivice, za Duranovića je predložena kazna zatvora u trajanju od pet mjeseci, koja neće biti izvršena ako u roku od godinu dana ne počini novo krivično djelo, te novčana kazna od 3.000 KM.

Za Melunovića je predložena zatvorska kazna od tri mjeseca, koja neće biti izvršena ako optuženi u roku od godinu ne počini novo krivično djelo.

Zaplijenjeni lijekovi koji su nezakonito nabavljeni bit će oduzeti od optuženih.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.