open-navfaktor-logo
search
Propuštena šansa
Privrednici iz naše zemlje ogorčeni zbog neodlaska na EXPO 2020 u Dubai: "Osramotili smo se"
Bosna i Hercegovina propustila je svoju šansu da se predstavi i besplatno ode na prestižnu izložbu preduzetništva koja se održava od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što je izazvalo ogorčenost bh. privrednika.
04.09.2021. u 13:22
get url
text
Dubai
Dubai

U Dubaiju je trebala biti predstavljena država Bosna i Hercegovina, potencijali za investicije i promocija kulturnih, turističkih, sportskih i svih drugih vrsta potencijala koje naša zemlja ima.

Aida Terzić, poduzetnica iz Sarajeva se pita kome odgovara da naša zemlja ne iskoristi ovu šansu koja je mogla donijeti ogromnu dobit.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH trebalo je donijeti odluku o učešću BiH na EXPO 2020 u Dubaiju, ali s obzirom na blokadu predstavnika vlasti iz RS, Vijeće ministara nije zasjedalo i nije ispoštovan rok za potvrdu učešća, koji je bio do 31. augusta.

- Ljudi naprave cijeli grad za pet godina, u susret EXPO 2021. Naši lideri se nisu bili sposobni dogovoriti za BESPLATAN odlazak BiH na EXPO DUBAI, koji nam je ponuđen! Spreman je bio i paviljon za predstavljenje BIH!
Ovdje će biti cijeli svijet, osim BIH! Bravo nesposobnjakovići jedni! Kome ne odgovara da se BiH tamo predstavi, jer susjedna Hrvatska i Srbija, kao i ostatak svijeta će biti prisutni!? Četiri puta na Vijeću obaraju ovaj prijedlog odlaska. Zašto nam na sve načine ruše i ovo malo Države? - pita se Terzić i dodaje:

- U našim medijima nema osnovnih informacija a to su da su Ujedinjeni Arapski Emirati osigurali paket pomoći od 1.5 miliona dolara i napravila paviljon BiH na dvije etaže (prizemlje za visitors, a sprat za bh privrednike za B2B). Osim toga osigurala je dio novca za pokrivanje troškova programa, uključujući i jedan stan na šest mjeseci, 10 avio karata, smještaj i avio karte za bh medijskog pokrovitelja, prijenos uživo otvorenja, Nacinalnog dana BiH, zatvaranja, puno sadrzaja itd. BiH kao svaka zemlja imala je datum za Nacinalni dan (biznis,kultura, sport i umjetnost)…. Na paviljonu je predviđen shop za prodaju bh. proizvoda. Trebali smo dostaviti listu industrija u kojima trebamo investicije, privatnih kompanija spremnih za izvoz ili strateško partnerstvo ili investiciju u BiH, turizam i projekte u turizmu. Pomoć smo dobili pismeno, a trebali smo samo dostaviti izjavu da ćemo učestvovati i osigurati projekte i državne službenike koji će prezentovati.

Dodaje kako je UAE kroz kampanju bila osigurala besplatnu promociju za BiH u cijelom svijetu i za šest mjeseci unutar EXPO-a, naše je bilo da napravimo sadržaj (ali ne spotove i brošure iz 1984, već po uputama i sadašnjem standardu).

- Bosna i Hercegovina i privreda gube nemjerljive prilike, jer je Expo sadrzaj okrenut ekonomiji, izlasku iz krize, inovacijama itd. Npr. Slovenija investira 16 mil. eur u nastupu, a ugovorila je 40.000 miliona investicija iz UAE a Expo nije ni počeo. Iako svjesni svega sto se dešava u državi, mi privrednici ogorčeni smo i ljuti. Ovo što pišu mediji nije ništa, koliko smo se osramotili uz sve novce koje smo dobili od vlade UAE (cca 2.5 mil dolara) - napisala je Terzić na svom Facebook profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.