open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo USK
Privodi se kraju istraga u aferi "Diploma"
Istraga je u završnoj fazi, potvrđeno je iz Tužilaštva USK
10.10.2019. u 08:43
get url
text

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona privodi kraju istragu o aferi sa falsifikovanjem školskih diploma u ovom kantonu, a šta je dosadašnjom istragom utvrđeno i prema koliko osoba je ona usmjerena, iz ove pravosudne institucije nam nisu mogli kazati. 

- Mogu samo potvrditi da je istraga još u toku, ali da je u završnoj fazi. Provode se još neke radnje, a po okončanju istrage ćemo moći izaći sa više informacija - kazala nam je Irena Marjanović-Čavkić, glasnogovornica Tužilaštva USK.

Početkom godine portal Žurnal objavio je aferu u kojoj je novinarka bez prisustva ijednom času za svega 17 dana uspjela steći diplomu Srednje medicinske tehničke škole u Sanskom Mostu, preko posrednika Senada Pehlivanovića.

Na diplomi je pisalo da je ova škola u sastavu PU Centra za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta. Formalni osnivač škole u Sanskom Mostu je Maida Cepić-Habibović.

Ministarstvo obrazovanja USK nakon toga izdalo je naredbu o zatvaranju škole za odrasle Multilingua iz Sanskog Mosta, a njena vlasnica u međuvremenu je smijenjena i sa dužnosti direktorice Srednje mješovite škole u tom mjestu.

Odranije je poznato da je policija izuzela određeni broj diploma iz ove škole koje je Tužilaštvo u Bihaću preuzelo kao dokazni materijal u istrazi koju provodi.

Centar Multilingua proteklih je godina isključivo poslovao sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Radili su prevode kaznenih listova sa holandskog i slovenskog jezika. Na službenoj stranici Medicinske škole piše da vrše obrazovanje odraslih u oblasti medicinske struke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.