open-navfaktor-logo
search
Gušenje javnosti
Priveden istaknuti ruski aktivista nakon antiratnog protesta u Moskvi
Oleg Orlov, istaknuti ruski aktivista za ljudska prava, priveden je nakon što je na Crvenom trgu u Moskvi organizirao protest protiv ruske invazije na Ukrajinu.  
10.04.2022. u 22:38
get url
text

Članovi Memorijla, sada zabranjene organizacije za ljudska prava čiji je Orlov bio vođa, podijelili su snimak na kojem on drži transparent prije nego ga je policija odvela.

- Naša nespremnost da saznamo istinu i naša šutnja čine nas saučesnicima ovog zločina - pisalo je na transparentu.

Grupa za ljudska prava OVD-Info također je izvijestila o još jednom demonstrantu – čovjeku koji je uhapšen ispred Gradske vijećnice u Moskvi jer je bio odjeven u plavo i žuto, boje ukrajinske zastave, prenosi Al Jazeera Blakans. 

OVD-Info, koji prati politička hapšenja, saopćio je da je više od 15.000 ljudi privredeno na skupovima koji su širom zemlje organizirani u znak protest aprotiv rata.

Demonstranti koji izlaze na ulice riskiraju novčane i moguće zatvorske kazne. Prema Memorijalu, Orlov je četvrti put uhapšen u posljednje vrijeme. S njim je i njegov advokat.

Posljednjih sedmica su brojni aktivisti prijavili različita djela zastrašivanja, uključujući vandaliziranje domova. Orlovu je na ulaznim vratim ispisan simbol "Z" uz njegovu fotografiju preko koje je napisano "saučesnik". Simbol "Z" koriste ruske vlasti i pristalice ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Krajem decembra 2021. godine, Vrhovni sud Rusije donio je odluku da Memorijal treba zatvoriti, što je dio sveobuhvatne akcije vlasti čiji je cilj gušenje aktivista za ljudska prava, nezavisnih medija i pristalica opozicije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.