Prema riječima Gorana Čerkeza, člana Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, nijedna privatna ambulanta ne bi se trebala baviti tim jer krši zakon.

- Postoje verificirane laboratorije u Sarajevu na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i na Veterinarskom fakultetu, potom u Mostaru, Tuzli, Zenici, Tešnju. Koliko mi je poznato Opća bolnica "Prim. Dr. Abdulah Nakaš", koja je akreditovana da može vršiti testiranja, bila je sklopila ugovor sa zdravstvenom ustanovom “Alea Dr. Kandić” o testiranju na COVID-19 - kaže Čerkez.

Kome se javiti

Dodaje da privatne laboratorije vrše serološka testiranja (krv se testira na antitijela IgM i/ili IgG).

- Ukoliko je testirana osoba pozitivna na koronavirus, treba se javiti epidemiologu ili svom ljekaru koji će je dalje uputiti – navodi Čerkez.

Kako nam je rečeno iz kabineta direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš", svim hitnim slučajevima koji se moraju hospitalizirati u Općoj bolnici, ponedjeljkom i petkom (urgentni dani) uzimaju se brisevi koji se potom šalju na KCUS.

- Ako se pojavi hitan slučaj i ostalim danima isti je postupak. U slučajevima hladnih operacija, kada ima vremena i prostora i kada se pacijenti naručuju, preporučujemo im da se testiraju u COVID ambulantama domova zdravlja. Istina je da je na početku epidemije Opća bolnica imala ugovor sa zdravstvenom ustanovom "Alea", ali je inspekcija zabranila ovo testiranje – kazali su u Općoj bolnici.

Koji je put na testu pozitivnog pacijenta obavljenog u privatnoj laboratoriji, pokušali smo doznati u zdravstvenom centru "Alea Dr. Kandić", no uposleni nisu bili raspoloženi za razgovor.

- Pozovite moje šefove za informaciju. Vi ste meni udarili na profesionalnu čast neprovjerenim člankom – odgovorio je dr. Rijad Konjhodžić iz zdravstvenog centra “Alea Dr. Kandić”.

Ponovnim pozivom zdravstvene ustanove upućeni smo na Enisa Kandića koji nam je kazao da nema vremena za razgovor i da se javimo Adisu Kandiću.

- U Hrvatskoj sam, a kako se i portal Faktor prema našoj zdravstvenoj ustanovi nije profesionalno ponio, nemam komentar na upit – kazao je Adis Kandić.

Tekst na kojem zamjeraju Faktoru su zaprovo činjenice u jednom slučaju testiranja koje smo objavili u martu, bez ikakvih tumačenja, kao i riječi tadašnjeg direktora Opće bolnice Zlatka Kravića o saradnji sa tom privatnom zdravstvenom ustanovom. Faktor je, također, objavio i reagiranje centra "Alea Dr. Kandić".

Eurofarm: Pacijent dobije upute

U privatnoj poliklinici Eurofarm, u kojoj je također moguće uraditi testiranje na koronavirus, objasnili su da na nalazu, kojeg izdaju, piše sve kako se pacijent treba ponašati u slučaju da je test pozitivan.

- U nalazu je objašnjeno šta pacijent treba raditi ukoliko je IgM i IgG pozitivan. Naravno, i na poliklinici dajemo savjete na serologiju, pošto se antitijela javljaju tek od šestog do osmog dana od infekcije. Dakle, ukoliko se nalaz pokaže pozitivnim, pacijent odmah treba pozvati porodičnog ljekara i obavijestiti ga o tome, nakon čega ga zdravstveni radnik dalje preuzima – objašnjava dr. sci. Jasminka Prguda-Mujić, stručni saradnik u laboratoriji poliklinike Eurofarm.

Kaže kako je cijena serološkog testa 57 i 60 KM, a da ljudi kod njih dolaze iz dva razloga – ili žele izaći iz zemlje, ili se iz znatiželje testirati.

- Kod onih koji se žele testirati iz znatiželje, prvo se uzima cijela anamneza nakon čega se procjenjuje da li je osoba za serološki test. U mnogim slučajevima testovi se ne rade, nego se osoba odmah upućuje porodičnom ljekaru. Ozbiljno shvatamo svoj posao, nije nam komercijalni dio primaran. Ljudima objašnjavamo da negativan serološki test ne daje slobodu kretanja, odnosno da negativni pokazatelji na oba antitijela ne znače da neko nema koronu – naglašava Prguda-Mujić.

Al-Tawil: Sporazumna saradnja

Serološka testiranja rade se i u poliklinici Al-Tawil, a obavijest o tome stoji i na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici, nakon čega se uzeti brisevi sa obje ove zdravstvene ustanove prosleđuju u Laboratorij za molekularno – genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, gdje se vrši analiza.

Prof. dr. Teufik Goletić, šef Laboratorije, koja ima potrebne certifikate i akreditaciju BATA-e za obavljanje PCR testova, kaže kako se radi o sporazumnoj saradnji koja se odnosi na zaštitu javnog zdravlja.

- Dakle, ne radi se o ugovorima, nego o sporazumnoj saradnji. Da li neke druge laboratorije imaju potpisane takve ugovore ne znam, iako je bilo priče o tome - kaže Goletić.

Prim. dr. Aida Pitić, šefica radne jedinice za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, kaže da Zavod niti to radi niti je dužan da preuzima spiskove pozitivnih na COVID-19, koji su se testirali u privatnim laboratorijama.

"U Zavod ne dolaze nikakvi izvještaji"

- Zavod za javno zdravstvo KS i kompletan zdravstveni sistem ima ovlaštene laboratorije od Federalnog ministarstva zdravstva. Dakle, iz privatnih laboratorija u Zavod ne dolaze nikakvi izvještaji. Svi pacijenti koji su bili u privatnim laboratorijama i radili bilo kakvu vrstu testova, uključujući serološke testove iz kapilarne i pune krvi i PCR testove u obavezi su javiti se svom ljekaru u mjestu stanovanja koji je u zdravstvenom sistemu Fonda zdravstvenog osiguranja KS – navodi Pitić i dodaje da su prije nekoliko minuta nego ćemo razgovarati s njom imali takav slučaj.

Nakon što se javi porodičnom ljekaru, takvoj osobi se, kaže Pitić, ako nema, otvara privremeni karton, čime ona ulazi u sistem javno-zdravstvene ustanove.

- Takva osoba dužna je pridržavati se svih preporuka koje važe za sve zaražene osobe – ističe epidemiologinja.

Na pitanje, da li postoji mogućnost da neki zloupotrijebe to i ne jave se ljekaru, uzimajući u obzir visok stepen asimptomatskih slučajeva, kako bi izbjegli samoizolaciju, Pitić odgovara kako do sada nije čula za takav slučaj.

- Nismo policajci da se bavimo istražnim radnjama, ali isto tako treba znati da je namjerno širenje zaraze zakonom kažnjivo. Ja sam stari ljekar i naučena sam da se sve bazira na dokazima. Ako je osoba zaražena, dužna je, po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, javiti se u zdravstveni sistem – naglasila je Pitić.