open-navfaktor-logo
search
Presuda u ZHK
Privatizacijske mućke: Osuđeni na 10 godina zatvora, uz oduzimanje skoro 3 miliona KM
Kantonalno tužilaštvo u Širokom Brijegu najavilo žalbu na visinu kazne 
24.05.2019. u 16:01
get url
text
Tužilaštvo ZHK

Blago Senjak, Zlatan Tomas i Goran Barać, nepravomoćnom odlukom Kantonalnog suda u Širokom Brijegu osuđeni su na 10 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, te im je oduzeta imovinska korist od 2.901.859 KM, potvrđeno je iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

Blago Senjak je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, jer je, kako se navodi u presudi, kao predsjednik Upravnog odbora Agencije za privatizaciju u Zapadnohercegovačkom kantonu, bez podnošenja pismenog zahtjeva i prethodne saglasnosti Upravnog odbora Agencije, izdao Odluku kojom je A. M. dao saglasnost za raspolaganja nekretninama preduzeća iz Posušja, a sve radi dobijanja finansijskog leasinga u iznosu od 318.805 eura.

Zlatan Tomas je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a Goran Barać na pet godina zatvora.

U presudi je obrazloženo, da su, Tomas kao suvlasnik društva Inval d.o.o. Široki Brijeg, a Barać kao osoba koja je obavljala poslove za društvo Kobako d.o.o. Posušje, za društvu Inval d.o.o. Široki Brijeg pribavili protupravnu imovinsku korist od 1.010.118 KM.

Barać je, po dogovoru sa K.J. direktorom firme iz Posušja, društvu Kobako pribavio protupravnu imovinsku korist od 760.361 eura. Barać, je također, kako stoji u presudi, po dogovoru sa A. M. zastupnikom preduzeća u privatizaciji, društvu Kobako pribavio protupravnu imovinsku korist od 254.400 eura.

Novac je trošen za razne namjene, osim za one za koje je doista uplaćen. U roku od 15 dana, po pravomoćnosti presude, osuđeni moraju uplatiti novčane iznose u korist budžeta ZHK. Zlatan Tomas mora uplatiti 914.117 KM, a Goran Barać iznos od 1.987.741 KM.

Kantonalno tužilaštvo će uložiti žalbu na odluku o kazni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.