open-navfaktor-logo
search
Akcija "24"
Pritvoreni Crnogorci: Prilikom šverca 900 kila skanka koristili kodirane telefone
Od uhapšenih osim droge oduzeto i  devet mobitela 
10.10.2018. u 16:46
get url
text

Sudija za prethodni postupak Suda BiH odredio je jednomjesečni pritvor Rajku Đukoviću, Bojanu Vukojčiću i braći Srđanu i Milisavu Tešoviću iz Crne Gore koji su uhapšeni na Krupcu u  nakon što je u njihovim vozilima pronađeno 900 kilograma skanka.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od bjekstva te zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi ometali istragu, prikrivali dokaze i vršili utjecaj na svjedoke.

Mirsad Crnovršanin, advokat prvoosumnjičenog Rajka Đukovića, potvrdio je za Faktor ovu informaciju. 

- Svakako ćemo iskoristiti svoje pravo da se žalimo na ovu odluku - kazao je on. 

Četverica Crnogoraca uhapšeni su u ponedjeljak u akciji SIPA-e i policije Istočnog Sarajeva, kada su oni zaustavljeni u mjestu Krupac i to sa dva kamiona i golfom, svi crnogorskih registracija. Oni su drogu prkrijumčarili iz Crne Gore u BiH. Jedan kamion je išao ispred i bio je takozvani čistač, iza se kretao kamion s drogom, a golf na kraju kolone. Droga je, navodno, trebala biti transportovana ka Zenici ili Mostaru.

Od uhapšenih je oduzeto devet mobiltela od kojih je jedan bio kodirani telefon, koji se može prisluškivati samo sa visokosofisticiranom opremom.

SIPA je ovu akciju pripremala više mjeseci, vjerovatno prateći komunikacije osumnjičenih koji su drogu naručili i trebali preuzeti u BiH. Dio droge trebao je ostati u BiH, a dio je trebao biti prebačen u Hrvatsku.

Nastavak akcije "24" vodit će ka osobama iz BiH koji su kontaktirali sa transporterima droge. Naši istražni organi putem međunarodne pravne pomoći dobit će više podataka o uhapšenim Crnogorcima.

U istoj blokadi ceste u ruke policije pali su šverceri cigareta i migranata Miroslav Đurić (1968) i Momčilo Danilović (1996). U Kijevu kod Trnova, pregledom golfa V, kojim je upravljao Đurić, policija je pronašla oko 6.000 kutija cigareta, a u Trnovu je policija u kombiju, kojim je upravljao Danilović, zatekla 11 državljana Pakistana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.