Kantonalni sud u sarajevu prihvatio je prijedlog sarajevskog Tužilaštva i odredio jednomjesečni pritvor Jasminku Heti (49), koji je uhapšen prekjučer zbog sumnje da je prije četiri mjeseca učestvovao u razbojništvu nad 86-dišnjim Ćazimom Gašijem. Nesretni starac četiri dana nakon razbojništva je preminuo.

Razbojništvo se dogodilo 5. maja oko 22 sata, a sa Ćazimom je tada u njegovoj vikendici na brdu Hum bio i moler H. E., koji je također napadnut i zadobio je lakše povrede.

- U vikendicu su ušla dvojica muškaraca, vjerujem da je treći bio pred vratima i prvo su savladali molera koji je bio u hodniku i udarili su ga nekoliko puta i prekrili mu glavu, a on nam je ispričao da je osjetio nešto hladno na vratu i da sumnja na pištolj. Kada su ušli u sobu otac je kao i uvijek sjedio u fotelji za koju su ga vezali, maltretirali i tukli, a nakon toga i 35 puta izboli šarafcigerom i tražili su novac i zlato - ispričao je novinarima u junu ove godine Ćazimov sin Hazim.

Policija je, radeći na rasvjetljavanju ovog događaja, nakon četiri mjeseca došla do saznanja da je Heto jedan od osumnjičenih, te je on pronađen i uhapšen na području općine Novo Sarajevo.

Istovremeno, Sud je na prijedlog kantonalnog Tužilaštva donio naredbu o raspisivanju potjernicu za drugim osumnjičenim u ovom slučaju, a radi se o D. E.

Njemu je također određen privor po potjernici, potvrđeno nam je u Sudu.