open-navfaktor-logo
search
Akcija "Drvosječa"
Pritvoren inspektor: Tražio ogrjev da ne bi obustavio sječu šume
Prijeti mu od jedne do deset godina zatvora
21.10.2019. u 15:21
get url
text

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor inspektoru za šumarstvo D. Đ. (56), koji je uhapšen u petak, zbog sumnje da je kao službena osoba u Distriktu zahtijevao i primio dar. Pritvor osumnjičenom određen je zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv inspektora za šumarstvo u Inspektoratu Ureda gradonačelnika Distrikta D. Đ., zbog sumnje da je kao službena osoba zahtijevao i primio dar da u okviru svoje funkcije ne izvrši što bi morao izvršiti. On se sumnjiči da je tokom ovog mjeseca od I. M. tražio i uzeo novac i zahtijevao određenu količinu ogrjevnog drveta da ne bi obustavio sječu, transport i oduzimanje drvnog sortimenta, kojeg je I. M. posjekao bez potrebnih dozvola.

Nakon što je primjenom posebnih istražnih radnji otkriven, D. Đ. je uhapšene u petak, 18. oktobra, u okviru akcije kodnog naziva "Drvosječa", dok je sutradan predat Tužilaštvu radi daljnjeg krivičnog gonjenja. Tužilaštvo je, odmah nakon ispitivanja osumnjičenog, predložilo određivanje pritvora D. Đ. ocjenjujući da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, te da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke. Po ovom tužilačkom prijedlogu njemu je Osnovni sud Brčko distrikta BiH , u subotu, 19. oktobra, odredio jednomjesečni pritvor.

Tužilaštvo, u daljnjoj saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja intenzivnu istragu i krivično gonjenje D. Đ. usmjereno na dokazivanje krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi (iz člana 374 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisnom kaznom zatvora od jedne do 10 godina, saopćilo je Tužilaštvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.