Bivšem pripadniku Crvenih beretki, osuđenom na osam godina zatvora za ratne zločine počinjene u tom  gradu,  pritvor je određen zbog sumnje da je 2012. godine na tom području izvršio razbojništvo i teške krađe.Tužilaštvo Distrikta provodi istragu protiv Nikole Vida-Lujića zbog sumnje da je prije osam godina s još jednom nepoznatom osobom,  s ciljem stjecanja protivpravne imovinske koristi, upao u jednu porodičnu kuću u mjestu Potočari, nedaleko od Brčkog, odakle su oborivši je na pod i uz verbalnu prijetnju od vlasnice oduzeli veću količinu novca i zlatni nakit.

VEZANI TEKST - Potvrđeno osam godina zatvora pripadniku Crvenih beretki za silovanje u Brčkom

Sumnja se da je zatim, također s nepoznatom osobom, provalio u drugu kuću u tom mjestu odakle su, nakon pretresanja svih prostorija, oduzeli kućanske aparate i dijelove pokućstva, odjeće i obuće. On je također osumnjičen da je potom pokušao provaliti i u trgovinu SP Čarli u Brčkom, u čemu su ga na poziv građana spriječili pripadnici policije.

Nikola Vida-Lujić je do 13. augusta,  kada je izručen u BiH, boravio u ekstradicionom pritvoru u Njemačkoj gdje je prethodno uhapšen na osnovu raspisane međunarodne potjernice, koju je 2017. godine po prijedlogu ovog Tužilaštva izdao Osnovni sud. Po izručenju, Granična policija BiH uhapsila ga je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu,  a zatim predala Sudskoj policiji Distrikta koja ga je po sudskoj naredbi dalje sprovela u nadležnu pritvorsku jedinicu.

On je jučer doveden u prostorije Tužilaštva, gdje ga je postupajući tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenog i odmah predložio sudu da mu odredi pritvor. Na današnjem ročištu Osnovni sud izrekao mu je predloženu mjeru, omogućivši Tužilaštvu izvjestan nastavak i okončanje istrage, što ranije usljed njegove nedostupnosti nije bilo moguće. 

Bivši pripadnik Crvenih beretki Nikola Vida-Lujić pravosnažno je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva- silovanje Bošnjakinje sredinom 1992. godine u Brčkom. Apelacioni sud u Beogradu je početkom godine potvrdio presudu Višeg suda u tom gradu kojom je osuđen na kaznu zatvora od osam godina.

Suđenje Vida-Lujiću provedeno je po optužnici Tužilaštva Distrikta, koja je ustupljena nadležnim organima Republike Srbije, čiji je takođe državljanin. Podsjetimo, ovo tužilaštvo ga je 2018. godine optužilo da je 20. juna 1992. godine zajedno s još dva vojnika, naoružan pištoljem, ušao u porodičnu kuću A.Š., gdje je, koristeći okruženje prisile i straha žrtve za vlastiti život, oštećenu silovao u više navrata. Za vrijeme suđenja Tužilaštvo Distrikta osiguralo  je međunarodnu pravnu i logističku pomoć pravosuđu Srbije konstantno aktivno djelujući da teška krivična djela počinjena na ovom području ne ostanu nekažnjena, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.