open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Priština: Veterani OVK-a probili ogradu i ušli u dvorište Skupštine Kosova
Veterani rata Oslobodilačke vojske Kosova koji su se okupili na protestu za povećanje njihovih penzija, nasilno su ušli u dvorište Skupštine Kosova i policija je upotrijebila suzavac.
06.06.2022. u 12:51
get url
text

Protest koji su organizovala udruženja proizašla iz borbe OVK-a, započeo je mirno u 10 sati, prije skupštinske sjednice na kojoj je na dnevnom redu nacrt zakona o minimalnoj zaradi.

Međutim, nešto prije 11 sati veterani su probili zaštitnu ogradu i pokušali da uđu u zgradu Skupštine. Policija Kosova je reagovala suzavcem, a vrlo brzo su se pojavile i specijalne jedinice Policije Kosova.

Veterani i dalje pokušavaju da uđu u Skupštinu kako bi prisustvovali sjednici.

Policija Kosova je saopćila da su tokom protesta ratnih veterana OVK-a ispred Skupštine Kosova, neki od demonstranata pokušali da se probiju, da oštete ulazna vrata Skupštine i pritom su gađali policajce raznim tvrdim i dimnim sredstvima.

Policija Kosova je demantovala novinarska izvještavanja u kojima se navodi da je policija upotrebila suzavac protiv demonstranata.

- Ni u kom slučaju, ni pod kojim okolnostima Policija nije upotrebila suzavac protiv demonstranata, ali se sumnja da su tu vrstu gasa/dima bacili demonstranti unutar mase - navodi se iz policije.

Dodaje se da su prema dosadašnjim saznanjima, usljed napada i gađanja policijskih službenika raznim sredstvima, dva policijska službenika zadobila povrede te im je ukazana medicinska pomoć. Također, ljekarsku pomoć je zatražio jedan građanin zbog posljedica suzavca.

Čelnik Organizacije ratnih veterana OVK-a Faton Klinaku na početku protesta pročitao je zahtjeve veterana. On je kazao da zastupnici ne treba da isključuju veterane iz nacrta zakona o minimalnoj zaradi, te da ne treba da donose nikakvu odluku, bez konsultacija sa veteranima.

- Zastupnici i izabrani predstavnici naroda treba da služe interesima onih koji su ih doveli u Skupštinu i ne treba da služe interesima dnevne politike. Bili smo ignorisani od institucija zemlje i bili smo prinuđeni da te zahtjeve i svoje nezadovoljstvo izrazimo na ulici kroz protest. Nastavit ćemo sa protestima do realizacije naših zahtjeva - naglasio je Klinaku.

Nekoliko zastupnika opozicione Demokratske partije Kosova izašlo je pred veterane da ih smiri. U razgovoru s njima obećali su im da će se založiti da nacrt zakona ne prođe u Skupštini. Zbog nedostatka kvoruma taj nacrt zakona danas nije prošao na skupštinskoj sednici.

Nacrtom zakona koji je Skupštini proslijedila Vlada Kosova, predviđene su izmjene postojećeg zakona o minimalnoj zaradi za koju su bile vezane penzije veterana i iznose 170 eura. Predloženo je povećanje minimalne zarade na 250 eura, ali ne i povećanje penzija ratnih veterana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.