Lajčak je saopćio da je dogovor postignut nakon dva dana pregovaranja u Briselu.

- Imamo dogovor. Nakon dva dana intenzivnog pregovaranja dogovor o deeskalaciji je postignut. Zahvaljujem se Besniku Bilimiju i Petku Petkoviću i njihovoj spremnosti da pregovaraju i da se dogovore u korist građana - napisao je Lajčak na Twiteru.

Lajčak je objavio i dokument sa tekstom dogovora koji predviđa da će se u subotu, 2. oktobra, Specijalne jedinice Kosovske policije ukloniti sa graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak, dok će istovremeno biti uklonjene i barikade.

- Drugog oktobra od 8 do 16 sati završit će se uklanjanje. KFOR će biti na Jarinju i Brnjaku prije nego počne proces povlačenja policije i barikada i ostat će tamo dvije sedmice kako bi osigurali sigurnost i slobodu kretanja - piše u dogovoru.

Dalje se navodi da će u ponedjeljak, 4. oktobra, početi primena "Stiker režima" koji je dogovoren u okviru dijaloga posredstvom EU-a, kao trenutna mjera dok se ne dogovori trajno rješenje. Stiker režim znači da će se na prijelazima i sa kosovske i sa srpske strane na registarske tablice naljepnicama pokriti oznake država, te da više neće biti izdavanja probnih tablica.

Također je dogovoreno da se formira Radna grupa koju će činiti predstavnici Prištine, Beograda i EU-a, "koja će raditi na pronalaženju trajnog rješenja za registarske tablice i koje će biti zasnovano na evropskim standardima. Prvi sastanak Radne grupe će biti održan 21. oktobra u Briselu".

Radna grupa će za šest mjeseci od prvog sastanka predstavi trajno rješenje na sastanku na najvišem političkom nivou u Briselu, između Kosova i Srbije.

Pitanje tablica je podiglo tenzije između Kosova i Srbije. Srbija je tokom vikenda izvela i vojne manevre u blizini granice sa Kosovom, a i vojni avioni su prelijetali graničnu zonu. Međunarodna zajednica je pozvala na spuštanje tenzija i postizanje dogovora.