open-navfaktor-logo
search
Manipulacija
Pristalice terorista šire dezinformacije u vezi s operacijom "Izvor mira"
Fotografije ratnih reportera iz različitih dijelova svijeta plasirali su u kontekstu pomenutih operacija, šireci tako dezinformacije i manipulišući javnosti
10.10.2019. u 11:20
get url
text

Nakon što je u srijedu pokrenuta operacija "Izvor mira", čiji je cilj doprinijeti uspostavljanju mira i sigurnosti na sjeveru Sirije, kao i uništiti teroristički koridor, koji teroristi YPG/PKK-a nastoje formirati južno od granice s Turskom, pristalice terorističke organizacije počele su širiti dezinformacije na društvenim mrežama, javlja Anadolu Agency (AA).

Pristalice terorističke organizacije YPG/PKK u cilju klevetanja operacije "Izvor mira" na društvenim mrežama objavljuju fotografije zabilježene u različitim vremenskim periodima i lokacijama tokom rata u Siriji, te ih nastoje dovesti u vezu s operacijom "Izvor mira", no riječ je zapravo o širenju dezinformacija.

{$galerijaFotografija}

Na jednom od pomenutim korisničkih računa objavljena je fotografija majke koja grli svoje dvoje djece. Riječ je o fotografiji zbilježenoj 2014. godine tokom rata u Siriji, i nema nikakve veze s operacijom "Izvor mira".

Fotografija zabilježena u bolnici, na kojoj se mogu vidjeti sirijski mališani povrijeđeni u napadu na Idlib, u julu ove godine, na računima bliskim teroristima objavljena je pod naslovom: "Posljednje fotografije napada turske vojske".

Fotografija djeteta krvavog lica, povrijeđenog u Idlibu tokom zračnog napada ruskih aviona, koja je zabilježena 16. augusta 2016. godine, međunarodnoj javnosti je predstavljena kao "slučaj" tokom operacije "Izvor mira".

Još jedan pokušaj manipulisanja je i fotografija Sirijca koji nosi tijelo ubijenog djeteta, a riječ je o fotografiji zabilježenoj u Halepu, u maju 2014. godine.

Simpatizeti terorističke organizacije ovim metodama koristili su se također i tokom turskih operacija "Štite Eufrat" i "Maslinova grana".

Fotografije ratnih reportera iz različitih dijelova svijeta plasirali su u kontekstu pomenutih operacija, šireci tako dezinformacije i manipulišući javnosti.

Lažne vijesti - druga strana rata u Siriji, 10.10.2019.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.