open-navfaktor-logo
search
Ukusno i zdravo
Pripremite ramazanske korpice po receptu dr. Safije Softić-Namas
Doktorica medicine Safija Softić-Namas i magistrica nutricionizma na svom blogu doktoricasaoklagijom dijeli niz zdravih prehrambenih savjeta, ali i recepata za slana i slatka jela kojima je zaista teško odoljeti.
22.01.2023. u 13:14
get url
text

Jedan od njih su i ramazanske korpice. Doktorica kaže da se radi o fenomenalnoj slastici i da nema osobe koja ih nije probala, a da joj se nisu svidjele.

Iako nose naziv - ramazanske korpice - možete ih pripremati kad god vam se jede nešto slasno i zdravo, a za ramazan, koji ove godine počinje 23. marta, obavezno.

Evo kako ćete ih pripremiti:

Potrebni sastojci za kremu: pola kg hurmi, 50 ml mlijeka (plus još za dotjerivanje gustoće kreme), jedna do dvije kašike tahina (pasta od susama), dvije kašike kokosovog ulja.

Sastojke blendajte dok ne dobijete srednje gustu smjesu (pogledaj u video receptu).

Ako je smjesa gusta dodajite mlijeko dok ne dobijete željenu gustoću.

Ako ne želite koristiti kravlje mlijeko, možete ga zamijeniti mlijekom po želji.

Smjesu stavite u frižider dok pripremate korpice. Kokosovo ulje će u frižideru malo još stisnuti smjesu.

Sastojci za podlogu: pola kg hurmi, 50 g sitnih zobenih pahuljica, 50 g kokosovog brašna, 50 g isjeckanih/mljevenih ispečenih badema, dvije kašike kokosovog ulja, voda narandžinog soka (daje posebnu aromu, a ne morate je staviti ako je nemate).

Ove sastojke spojite i mijesite rukom kao da mijesite tijesto. Kada se sastojci ravnomijerno umijese, uzimajte komadiće smjese i pomoću kalupa za korpice rukom formirajte oblik korpice.

Dobit ćete otpilike 20 korpica, a po želji možete praviti veće ili manje.

Napunite ih ohlađenom smjesom.

 

@dr.safija_sn Poseban poklon recept povodom nastupjućeg Ramazana. Ukoliko dijelite obavezno me spomenite #ramadan #ramadanrecipe #fyp #foryou #foryoupage #doktoricasoklagijom #korpice #korpiceshurmama #hurme #dates #presentforyou #present #healthy #nutricionista #nutricionizam ♬ Marhaban Ya Ramadan - TonsTone

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.