open-navfaktor-logo
search
Ogroman interes
Pripreme za "Sarajevo Halal Fair": Sajam velika šansa za Sarajevo, BiH, ali i region
Organizatori se nadaju da je ovo početak dugoročne tradicije i da će "Sarajevo halal sajam" biti iz godine u godinu sve veći i posjećeniji
17.09.2018. u 16:45
get url
text

Na sjednici Organizacionog odbora Međunarodnog sajma halal industrije "Sarajevo Halal Fair" u organizaciji Bosna Bank International, zaključeno je da je odziv izlagača izuzetno veliki, te da će manifestacija koja će se ove godine održati po prvi put opravdati očekivanja.

Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI, naglasio je da se nalaze u posljednjoj fazi priprema za SHF, te da su popunili Skenderiju, gdje će se sajam održati.

- Čak razmišljamo da otvorimo neke nove dijelove Skenderije, jer imamo više interesa, nego prostora. Mislim da je poprilično dobro sve postavljeno. Za desetak dana treba da dočekamo jako veliki broj gostiju iz svijeta - kazao je Bukvić.

Ističe da je ideja BBI banke da pokuša da animira određene pravce za ekonomiju u BiH, koji imaju perspektivu.

- Ovo je projekat, koji je ustvari naša odgovornost prema ovom društvu u ovom vremenu, da nešto uradimo i da pokušamo napraviti neku dimenziju koja ima budućnost. Halal tržište je, ako govorimo o broju muslimana da nam bude indikator, onda govorimo o milijardu i 700 miliona u svijetu i nekih 50 miliona u Evropi. To je jako veliko tržište i imamo veliku šansu da pozicioniramo Sarajevo i BiH kao "gateway" u oba pravca, i za naše proizvode na istok i na zapad, i za proizvode sa istoka da kroz Sarajevo ulaze na zapad - ističe Bukvić.

Dodaje da BiH može, pogotovo sa regionom, pokrenuti proizvodnju da se proizvodi izvoze prema muslimanskim zemljama. Isto tako da se na primjer pokrene proizvodnja malezijskih proizvoda za evropske tržište.

- Mislim da oba ta pravca imaju jako velik potencijal i to se vidi iz jako velikog interesa za organizaciju ovog sajma. Nadamo se da je ovo početak dugoročne tradicije i da će "Sarajevo halal sajam" biti iz godine u godinu sve veći i posjećeniji, te da će postati jedan landmark event u toj industriji za Evropu, pa možda i u svijetu. Treba znati da je jako velika konkurencija za tu poziciju. Takmiči se Dubai, Kuala Lumpur, London, gradovi u Holandiji, koji pokušavaju da se pozicioniraju za halal proizvodnju, jer je to veliko tržište. Što je jako intersantno jako je velik rast tog tržišta iz godine u godinu. Mislim da trenutno nema niti jedne industrije koja ima tako veliki rast svake godine - kaže Bukvić za Anadoliju.

On smatra da je halal tržište velika šansa ne samo za Sarajevo i BiH, nego i za cijeli region.

Damir Alihodžić, vršilac dužnosti direktora Agencije za certificiranje halal kvalitete, kaže da je održavanje SHF-a u glavnom bh. gradu izuzetno važan događaj za privredu BiH, ali i da je još važnije da je bitan za halal industriju i potrošače.

- Bitno je napomenuti da je ova inicijativa jako dobra, zato što će bh. halal proizvođači imati priliku da predstave svoje proizvode halal potrošačima, a samim tim i potencijalni distributerima i kupcima, koji će doći iz drugih zemalja - mišljenja je Alihodžić.

On naglašava da je bh. halal tržište najrazvijenije u regionu i da je SHF nova prilika za jačanje halal industrije u BiH.

- U BiH je certificirano više od 90 kompanija, čiji proizvodi imaju oznaku halal kvalitete. U regionu, gdje pokriva Agencija za certificiranje halal kvalitete, certificirano je više od 130 proizvođača sa oko 7.000 proizvoda. To je jedno vrlo značajno tržište koje ne možemo zanemariti - kazao je Alihodžić i dodao: "Poznato nam je da je i u Evropi tih halal proizvoda deficit, tako da se mogu nadoknaditi sa proizvodima iz BiH, naravno i regiona".

Alihodžić je još istakao da halal pokriva i ostale industrijske grane, kao što su turizam, farmaceutska i kozmetička industrija, usluge bankarstva...

Za sada se za učešće na "Sarajevo Halal Fairu" prijavilo oko 100 izlagača iz tridesetak zemalja svijeta. Tokom tri dana trajanja SHF-a bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Indonezije...

Sarajevo Halal Fair bit će održan u Centru Skenderija od 27. do 29. septembra.

Uz BBI banku, organizatori SHF-a su Islamic Development Bank (IsDB) i njihov THIQAH business forum, te Islamska zajednica u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.