open-navfaktor-logo
search
Izložen prototip
Pripreme za početak proizvodnje prvog turskog automobila TOGG
Izvršni direktor Inicijativne grupe za automobile (TOGG) Gurcan Karakas izjavio je da se korak po korak približavaju zacrtanim ciljevima u okviru planova proizvodnje prvog turskog automobila TOGG.
27.12.2021. u 15:20
get url
text

- U našem pogonu će biti ukupno 250 robota. Testnu proizvodnju pokrećemo krajem jula 2022. godine. Već krajem 2022. ćemo sa trake za serijsku proizvodnju dobiti naše prvo vozilo. Nakon što budu završeni homologacijski testovi, naše prvo SUV vozilo u C segmentu biće lansirano na tržište u prvom kvartalu 2023. godine - kazao je Karakas u obraćanju na konferenciji za novinare u pogonu TOGG-a u gradu Gemlik u turskoj provinciji Bursa te dodao:

- Kada se naš pametni uređaj pojavi na tržištu, to će biti prvi električni SUV proizveden od strane nekonvencionalnog proizvođača na evropskom kontinentu. Potom na proizvodnu traku idu sedan i hatchback modeli u C segmentu.

Karakas je istakao da je postignuto mnogo od 27. decembra 2019. godine, kada je u Dolini tehnologije u Gebzeu upriličena svečanost "Put ka inovacijama" na kojoj je predstavljen prototip prvog turskog automobila, još jednog u nizu tehnoloških i industrijskih iskoraka Turske u protekle dvije decenije.

Pojasnio je da se ovdje u inženjerskom smislu ne radi samo o automobilu.

- Počeli smo da razvijamo dio za pametne uređaje u automobilu. Izabrali smo dobavljače. Oko 75 posto naših dobavljača je iz Turske. Trenutno na vozilu provodimo crash testove - oblik destruktivnog testiranja, testove izdržljivosti i testove performansi - rekao je Karakas.

Istakao je kako vjeruje da mogu biti konkurentni na tržištu automobila.

Prototip prvog turskog automobila TOGG izložen je danas tokom konferencije za novinare u pogonu u Gemliku u provinciji Bursa.

Također, radovi na izgradnji fabrike u Gemliku provode se prema planu nakon što je 18. jula 2020. godine zvanično počela izgradnja proizvodnog pogona. Kompleks i fabrika će biti izgrađeni na prostoru od oko 1,2 miliona kvadratnih metara. Očekuje se da će izgradnja fabrike biti završena sredinom 2022. godine.

Kompanija ima za cilj da do kraja 2022. godine proizvede električni C SUV u sklopu masovne proizvodnje vozila.

Uprava TOGG-a početkom novembra objavila je na društvenim mrežama video na kojem se može vidjeti kako se prototip prvog turskog automobila TOGG kreće na stazi Istanbul Parka na kojoj se voze utrke Formule 1. Na videu su se mogli vidjeti novi detalji u vezi sa procesom proizvodnje i montaže turskog automobila, a potom i prototip TOGG-a kako se kreće na stazi Istanbul Parka.

Uprava TOGG-a u oktobru je objavila da su izvršena sva aerodinamička i aeroakustična testiranja vozila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.