U Memorijalnom centru Potočari danas je održan radno-konsultativni sastanak predsjednika pododbora u okviru Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zona Ujedinjenih nacija" Srebrenica iz jula 1995. godine.

Na dnevnom redu sastanka bio je izvještaj predsjednika pododbora o aktivnostima u okviru priprema za obilježavanje godišnjice genocida, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Razgovarali smo o aktivnostima pododbora i o planu rada za budući period. Konstatovali smo da nemamo velikih problema. Eventualne sitne probleme rješavamo, tako da sve ide prema planu. Sve će biti spremno na vrijeme za dženazu i komemoraciju 11. jula - rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica.

Munir Habibović, predsjednik pododbora "Marš mira", kaže da se u ovogodišnjem maršu očekuje minimalno pet hiljada učesnika, te da su počele prijave zainteresovanih za učešće.

-Organizovane grupe mogu se prijaviti do 1. jula, a individualne prijave će se primati do samog polaska marša. Očekujemo minimalno 5.000 učesnika 'Marša mira'. Ove godine ćemo ponovo probati da uradimo trasu, ukoliko dozvole vremenske prilike da provedemo kolonu od Kamenjačkog Brda do Buljima, originalnom trasom koju smo koristili 1995. godine - kazao je Habibović, dodajući da Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica kao i svake godine pomaže osposobljavanju trase:

"Planiramo da osposobimo trasu da bude spremna 1. jula i da od tog datuma idemo samo s tehničkim pripremama. Kao svake godine, tako i ove Oružane snage BiH će nam biti na raspolaganju, a očekujemo pomoć i drugih organizacija."

Novi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine biće održan 24. maja 2019. godine s početkom u 11 sati u prostorijama Memorijalnog centra Potočari.

Organizacioni odbor za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica i Pododbor "Marša mira 2019" objavili su poziv svim zainteresovanim autorima i umjetnicima, koji u svom umjetničkom i autorskom opusu posjeduju video sadržaje, knjige, filmove iii druge vrste umjetničko-dokumentarnog sadržaja, da se do 15. juna 2019. godine prijave za učešće u programskim sadržajima "Marša mira 2019". Prijave se mogu slati na e-mail adresu: [email protected]

U prijavi je potrebno dostaviti potpune podatke o autoru, kao i dio sadržaja za koji autor smatra da bi bio prikladan za prikazivanje ili izvođenje u programskim sadržajima "Marša mira".