open-navfaktor-logo
search
Treći evropski kup
Priprema se takmičenje za "siromašne": Koliko novca je spremila UEFA?
Format Konferencijske lige bit će isti kao i format drugog po snazi takmičenja, dakle, bit će osam grupa sa po četiri kluba
21.09.2019. u 09:37
get url
text

Ljubitelji evropskog fudbala sljedeće sezone će pored Lige prvaka i Evropske lige moći gledati i utakmice trećeg evropskog klupskog takmičenja. Evropski klupski fudbal polako se vraća na "stare postavke", baš kao što je to bilo u virjeme kada se pored Lige prvaka i Kupa UEFA igrao i Kup pobjednika kupova.

Prema informacijama Sport Bilda, takmičenje koje se trebalo zvati Evropska liga 2, zvat će se Evropa konferencijska liga ili samo Konferencijska liga, a detalji će se dogovoriti na sastanku u Monacu.

Prvaci svih evropskih zemalja i dalje će igrati u Ligi prvaka, ali ostale ekipe iz manjih država ići će u kvalifikacije za Konferencijsku ligu umjesto u početnu fazu Evropske lige.

Format Konferencijske lige bit će isti kao i format drugog po snazi takmičenja, dakle, bit će osam grupa sa po četiri kluba. Pobjednici će izboriti plasman među 16 najboljih, a osam preostalih učesnika bit će određeno kroz razigravanje između drugoplasiranih timovi iz ovog takmičenja i trećeplasiranih ekipa iz Evropske lige.

UEFA na ovaj način zapravo želi smanjiti broj klubova koji se takmiče u Evropskoj ligi s 48 na 32, a razlika bi se prebacila u manje atraktivnu Konferencijsku ligu.

Format Lige prvaka, barem za sada, ostat će isti, no, a pobjednik Konferencijske lige osigurat će nastup u Evropskoj ligi sljedeće sezone.

Kroz novi evropski kup, koji bi trebao krenuti od sljedeće sezone, UEFA će timovima podijelit 240 miliona eura, što je oko dva i po puta manje u odnosu na Evropsku ligu, a novi evropski kup već je poprimio nadimak "takmičenje za siromašne", u kojem bi trebali učestvovati i klubovi iz naše zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.